Printre deliciile culinare ce au printre ingrediente si fisticul regasim celebrul desert turcesc, baclava, dar si alte numeroase dulciuri, precum macarons, biscuiti cu fistic, prajituri cu ciocolata si fistic, inghetate cu si din fistic, tartele cu diferite creme si fistic, budinci si torturi krantz cu fistic. Macinat sau maruntit, fisticul poate fi folosit si in decorul prajiturilor sau torturilor .
Fisticul se regaseste si in retetele unor salate sau feluri principale, cum ar fi pestele in crusta de fistic sau ruladele de carne cu fistic.
Fructul arborelui de fistic este o nuca ce are valori culinare deosebite. Exista mai multe specii de Pistacia,dar boabele de fistic adevarat, Pistacia vera, se deosebesc de celelalte prin dimensiunea lor mai mica, coaja mai putin tare si prin aroma puternica de turpentina. Planta poate ajunge si la o inaltime de 10m , cu frunze lungi si penate de 10-20 cm lungime. Arborele se cultiva in livezi, iar arborele are nevoie de pana la 10 ani ca sa inceapa sa produca.
Fisticul este un arbore de mici dimensini, originar din Asia centrala, din tari ca Siria, Iran, Turcia, Grecia, Pakistan si Afghanistan.
Fisticul este bogat in potasiu, magneziu si calciu, substante minerale importante in mentinerea sanatatii.
Fructul arborelui de fistic este o nuca ce are o valoare culinara deosebita. Se foloseste mult la prepararea deserturilor ca inghetate, baclavale, biscuiti etc. De exemplu, in America, se prepara o salata de fistic, cu fistic proaspat, frisca, fructe conservate si branza proaspata de vaci.
Fisticul se mai adauga la unele preparate pe baza de carne si legume, in special la curry-uri. Utilizarile sale sunt asemanatoare cu cele ale semintelor de pin si migdalelor. Astfel, exista variante de sos pesto preparat cu fistic, in loc de seminte de pin.
Daca in blaturi se poate lasa fisticul cu tot cu pielita care il acopera, la creme, care trebuie sa fie fine, fisticul trebuie neaparat curatat. Si cum in comert nu prea se gaseste inca miez de fistic curatat, solutia este sa-l curati acasa. Este o procedura simpla, doar ca trebuie sa programezi un pic de timp in plus atunci cand vrei sa faci o prajitura cu fistic. Iata un truc util :
Pui apa intr-o craticioara pe foc. Cand a inceput sa fiarba, pui fisticul in ea si opresti focul. Lasi fisticul in apa fiarta 30 de secunde, dupa care il strecori. Iei apoi cateva boabe si le freci intre palme pana cade pielita de pe ele. Cade foarte usor. Procedezi la fel cu restul de fistic.
Prin oparire, fisticul capata si o culoare foarte frumoasa, un verde mult mai intens.
Mai departe, pentru utilizarea fisticului, e bine sa-l coci 15 minute la 150ºC pentru ca astfel isi dezvolta aroma, la fel ca nucile, alunele de padure, arahidele.
Iata si o lista cu cateva lucruri pe care probabil nu le stiai despre fistic:
1. Fisticul a fost candva considerat mancarea monarhilor
Legenda spune ca Regina din Sheba a hotarat ca fisticul este alimentul monarhilor, declarand ilegala cultivarea acestuia de catre oamenii de rand.
Mai mult,aceasta a decis ca toate culturile de fistic sa devina proprietate a curtii regale.
2. Mango este varul indepartat al fisticului
Mango si fisticul provin din aceeasi familie de arbori.
3. Zgomotul produs de spargerea cojii fisticului aduce noroc
In unele tari, precum Rusia sau Israel, sa auzi cum este spart fructul fisticul inseamna ca vei avea noroc.
In Orientul Mijlociu, se spune ca sunetul respectiv aduce fericirea intr-o relatie. Nu e de mirare ca cele mai multe cupluri au ajuns la un moment dat sa-si dea intalnire sub un arbore de fistic.
4. In India, se crede ca fisticul incalzeste corpul, la propriu
In India, in lunile reci, oamenii fac exces de fistic, pe care-l numesc „nuca fierbinte”. Se crede ca poate incalzi corpul unui om din interior spre exterior.
5. Fisticul este unul dintre cei mai vechi arbori care infloresc
Se crede ca a aparut acum mii de ani, devenind astfel unul dintre cei mai vechi arbori din lume care au supravietuit trecerii timpului.
6. Sunt doar doua tipuri de nuci mentionate in Biblie
Se spune ca fisticul a fost una dintre nucile pe care Adam le-a adus cu el pe pamant. Cealalta este migdala.
7. Fisticul rosu, strategia de marketing a americanilor
Pana in anii 80, fisticul a fost vopsit in rosu de catre comerciantii din SUA, pentru a-l face mai interesant si mai atragator in ochii cumparatorilor.
8. Orasul care functioneaza pe baza de „aur verde”
In 2014, Turcia si-a propus sa incalzeasca un oras intreg cu energie regenerabila produsa din cojile de fistic, urmand sa creeze primul oras eco care sa functioneze cu ajutorul „aurului verde”, asa cum il considera acestia. Cojile urmau sa fie coapte intr-un digestor, iar biogazul rezultat ar fi alimentat teoretic orasul.
9. Festivalurile sunt in India o parte integranta din viata oamenilor,care le sarbatoresc cu mancaruri delicioase,printre care multe snack-uri facute cu si din fistic.India are o traditie indelunga in consumul de fistic sub forma de dulciuri.
10. La Anul Nou Chinezesc , deseori se ofera fistic in dar ca simbol al sanatatii,fericirii si al norocului.