Thailanda este una dintre putinele tari din lumea intreaga unde locuitorii ei sunt ahtiati dupa dulciuri de toate felurile, indiferent daca sunt nationale, traditionale, europene sau americane. Pe langa multitudinea de meniuri de feluri principale pe care gospodinele tailandeze si bucatarii mari le pregatesc la ocazii speciale sau nu, dulciurile ocupa primul loc, la ei fiind mult mai importante deserturile decat felurile de mancare principale.
De altfel, si laptele condensat se gaseste la toate colturile fiind consumat de absolut orice locuitor si introdus ca ingredient in aproape orice compozitie de tip alimentar. Bucatarii thailandezi prefera sa reinventeze multe retete de produse de cofetarie – patiserie insa exista si cateva retete traditionale de dulciuri absolut savuroase cele mai populare fiind:
1. Banana leaf and sticky rice, in traducere libera – frunze de banane cu orez lipicios
Cu totii am auzit de acest desert, americanii fiind cei care il pregatesc cel mai mult. Banana leaf and sticky rice este un desert traditional – tailandez care are in compozitia lui dupa cum ii spune si denumirea frunze de banane si mult orez. Mai exact, frunzele de banane sustin desertul care este realizat dintr-un orez foarte lipicios, multa fasole neagra, zahar si nuca de cocos din abundenta. Atat ca aspect cat si ca gust, acest desert este unic in lumea intreaga.
2. Coconut rice dumplings
Spre deosebire de noi, tailandezii folosesc la extrem nuca de cocos si orezul, introducandu-le pe amandoua in tot felul de produse de cofetarie – patiserie dar si in feluri de mancare principale. Coconut rice dumplings este un desert traditional tailandez care se pregateste de sute de ani si acesta avand in compozitia lui mult orez si nuca de cocos. Desertul se pregateste pe gratar, insiropandu-se la extrem cu sirop de porumb si ornandu-se cu ceapa verde, aceasta prajitura fiind de fapt un desert de strada.
3. Inghetata din nuca de cocos
Cum spuneam si mai sus, nuca de cocos este ingredientul principal in aproape orice desert thailandez, inclusiv la inghetata. In serile calduroase de vara localnicii prefera sa pregateasca aceasta inghetata savuroasa, ingredientele ei principale fiind nuca de cocos razuita cat mai mic posibil, sucul din ea iar ca si suport chiar coaja ei. Va puteti da seama astfel cat de delicioasa este inghetata de nuca de cocos preparata de catre thailandezi. In plus, ea poate fi cumparata in functie de gusturile si preferintele fiecaruia in parte, topingurile ei fiind unice, de la caz la caz.