Tarta Tatin – un desert frantuzesc de epoca

Fiecare reteta de produse de brutarie – cofetarie – patiserie are propria ei poveste. Unele sunt mai vechi, altele mai noi, unele cu ingrediente neobisnuite, altele cu ingrediente comune, unele clasandu-se in categorii traditionale si altele sunt mai putin populare.

De altfel, indiferent de originea retetei initiale, ingredientele migreaza intre ele, ajungandu-se la un punct in care reteta finala nu se mai aseamana deloc cu cea originala. Tarta Tatin este considerata totusi un desert de epoca de catre specialistii din domeniu mai ales datorita faptului ca si la ora actuala ea se pregateste conform retetei originale dintr-o epoca de mult apusa de cand s-a inventat pentru prima data.

Istoria Tartei Tatin

Istoria spune ca pe teritoriul Frantei, in capitala tarii, intr-o epoca de mult apusa exista o mademoiselle pe numele sau Stephanie. Aceasta se ocupa de bucatarie in casele nobililor parizieni in acea perioada dar avea si propriul ei hotel. Stephanie avea o sora pe numele ei Caroline, o sora cu care nu se intelegea de fel si cu care era mereu la concurenta in bucatarie si nu numai. Toate aceste fapte se intamplau in secolul al 19 – lea, mai exact prin anul 1890 in apropiere de Paris, la vreo 160 de kilometri de acesta.

Cele doua surori pe numele lor Tatin, aveau grija de propriul lor hotel si tocmai de aceea preferau sa gateasca singure pentru invitatii care le calcau pragul. Aveau intr-adevar si ajutoare in bucatarie insa acestea le ajutau doar la lucrurile de baza cum ar fi curatatul cartofilor, a merelor, a cepei etc Multe retete traditional franceze s-au inventat in aceasta perioada in acest hotel insa cea mai populara a ramas reteta Tartei Tatin, o tarta ce a luat si numele celor doua surori.

Tarta tatin se face doar cu ingrediente de seama

Principalele ingrediente ale Tartei Tatin sunt merele coapte. Ce este cel mai interesant este faptul ca initial cele doua surori au vrut sa prepare un alt desert insa din vina faptului ca au pus merele la copt in mult unt si zahar si au uitat de ele, acestea s-au caramelizat foarte tare si au fost nevoite sa prepare un alt desert reinventat.

Astfel, cu merele prea coapte, prea rumene si prea lipicioase din tigaie, a aparut reteta Tartei Tatin. Din vina faptului ca acestea erau prea unse cu unt si zahar, surorile au fost nevoite sa le acopere cu un aluat de foietaj si sa rastoarne aceasta prajitura pe o tava. Astfel, la fundul tavii a ramas foarte mult unt si un suc propriu din zahar cu gust de caramel iar feliile de mar aproape arse s-au cuibarit frumos in aluatul de foietaj.

Surorile Tatin au fost astfel nevoite sa le serveasca la desert invitatilor aceasta prajitura, cu gandul ca acestia cu siguranta nu le vor mai veni la hotel dupa ce vor gusta acest desert. Cu toate acestea, merele caramelizate in foietaj au avut un real succes, invitatii cerand si a doua portie. In acest mod tarta a luat numele celor doua surori si in zilele noastre, Tarta Tatin este un adevarat simbol al patiseriei frantuzesti.

Lasă un răspuns