Sables bretons sunt fursecuri traditionale in nordul Frantei care poarta in spate o istorie foarte bogata. Inca de prima data cand aceste produse de patiserie – cofetarie au fost inventate, ele au fost considerate atat de delicate, fragile si luxoase incat erau consumate doar de catre vita nobila. Mult mai tarziu ele au fost pregatite si de catre oamenii de rand.
Denumirea lor de – bretons provine chiar din regiunea unde au fost inventate, respectiv din Bretania care se regaseste in nordul Frantei. De altfel si denumirea de – sables are provenienta tot din Franta, in aceasta tara cuvantul sables semnificand – nisip, facandu-se referire la faptul ca aceste fursecuri delicioase sunt atat de bune si de fragile incat ti se topesc in gura, facandu-se imediat ca nisipul. Sables bretons sunt de fapt atat de nisipoase datorita faptului ca aceste produse de patiserie – cofetarie au in compozitia lor o cantitate foarte mare de galbenusuri de oua si de unt.
De altfel, untul este secretul acestora si tocmai de aceea cei care isi desfasoara activitatea zilnica profesionala in acest domeniu al patiseriei, le recomanda gospodinelor care vor sa pregateasca acasa aceste fursecuri sa puna in compozitia lor doar unt cu continut foarte mare de grasime, de minim 85 %.
Cum preparam desertul din nordul Frantei, respectiv – fursecurile sables bretons
Reteta originala de fursecuri sables bretons poate fi putin modificata daca se doreste a fi preparata acasa. Fursecurile pot fi ornate la sfarsit cu pudra de migdale, cu fulgi de cicolata sau de cocos, cu zahar pudra sau cu alune macinate, dupa gusturile si preferintele fiecaruia in parte.
Pentru a prepara fursecurile delicioase sables bretons avem nevoie de urmatoarele ingrediente – 100 de grame de unt cu continut foarte mare de grasime, de minim 85 %, acesta se lasa intai sa se incalzeasca la temperatura camerei, dupa care se taie in bucatele, de un varf de lingurita de sare, de 150 de grame de zahar alb tos, de 50 de grame de pudra de migdale, jumatate de lingurita de praf de copt, 200 de grame de faina alba cernuta in prealabil si de 2 galbenusuri mari proaspete, de la gaini de tara.
In prima etapa, pentru a prepara aceste fursecuri trebuie sa amestecam toate ingredientele de sus cat mai bine, astfel incat sa nu se faca cocoloase. Operatiunea nu trebuie sa dureze foarte mult daca aveti la indemana un mixer sau un robot de bucatarie. Se inveleste foarte bine aluatul reiesit intr-o folie de plastic si se lasa la racit in frigider pentru o perioada de minim o ora jumatate. Dupa care, se intinde foarte bine pe un blat de bucatarie, se taie in formele in care se doreste si se baga intr-o tava la cuptor la o temperatura de 180 de grade Celsius pentru maxim 13 minute.