Fie că discutăm despre bicarbonatul de sodiu sau despre praful de copt, asemănarea între ele este că ambele se folosesc la prepararea prăjiturilor. Cu toate acestea, trebuie să știi că ambele produse nu sunt atât de asemănătoare precum se crede. Între praful de copt și bicarbonatul de sodiu există câteva diferențe, iar pentru a fi utilizate corespunzator, gospodinele care obișnuiesc să prepare săptămânal deserturi, trebuie să cunoască diferențele dintre aceste două produse.
Diferența dintre bicarbonat de sodiu și praf de copt
Principalul scop al ambelor produse este cel de dospire al aluatului. Atât praful de copt, cât și bicarbonatul de sodiu sunt produse ce ajută ca aluatul de la cozonaci, covrigi, prăjituri, blaturi de tort și alte preparate, să crească corespunzător. Diferența de preț dintre ele nu există, ambele produse fiind ieftine și găsindu-se de achiziționat în orice magazin cu specific alimentar și nu numai. Multe gospodine cred că nu contează ce desert prepară, atât bicarbonatul de sodiu cât și praful de copt sunt la fel, credință total greșită, iîntre cele două produse existând câteva mici diferențe.
Utilizarea bicarbonatului de sodiu
Bicarbonatul de sodiu face minuni cu aluaturile pentru deserturi. Cu toate acestea, trebuie să știi că minunile făcute de acest produs nu se opresc aici. Gospodinele știu deja că acesta este soluția ideală pentru curățarea ustensilelor și obiectelor de bucătarie, astfel încât acestea să iasă lună de curate.
Utilizarea prafului de copt
Praful de copt este adaosul esențial în produsele de cofetărie care se prepară cu ajutorul aluatului. Acesta spre deosebire de bicarbonatul de sodiu, are o acțiune de creștere a aluatului ceva mai mică, însă rezultatul final este același. De altfel, în compoziția prafului de copt, pe lângă amidon și substanța de aciditate, există și bicarbonat de sodiu. Diferența dintre cele două produse nu este majoră, praful de copt reacționând cu succes, însă după două interacțiuni cu celelalte igrediente. Respectiv, mai întâi de toate praful de copt reacționează cu ingredientele lichide, urmând ca mai apoi, el să mai reacționeze o dată în contact cu temperatura cuptorului.
În funcție de tipul produsului de cofetărie – patiserie pe care îl pregătețri, de timpul pe care îl ai la dispoziție, respectiv dacă trebuie să te grăbești sau nu și de celelalte ingrediente, poți să alegi atât bicarbonat de sodiu, cât și praf de copt atunci cand prepari deserturi și îți dorești un aluat moale, pufos si bine crescut.