Istoria ciocolatei incepe acum 4000 de ani, timp in care a fost considerata un cadou oferit muritorilor de catre zei, un dar cu puteri si proprietati miraculoase.
Intr-o foarte mare parte din istoria ei, ciocolata nu arata in modul pe care il cunoastem noi astazi. Acesta era consumata des sub forma de bautura. Forma solida a ciocolatei a fost inventata in momentul in care soldatii aveau nevoie de mai multa rezistenta in timpul luptelor crancene ale celui de-al doilea razboi mondial.
Astazi, multi dintre noi nu ne imaginam cum ar fi viata fara o bucatica de ciocolata, fara o prajitura sau tort care sa contina acest ingredient. Produsul se gaseste in forme si arome variate, de la cele mai simple pana la cele mai sofisticate, satisfacand papilele gustative oricarui pofticios.
Incasii ii spuneau „cacohuaquatl”, tradus „cadoul gradinarului Paradisului catre primii oameni”.
Pralinele de ciocolata
Micile bomboane cu invelis de ciocolata si miez de migdale, nuci sau alune reprezinta o mare tentatie. In Romania pralinele au ajuns in urma cu aproape 170 de ani in urma, ele fiind pomenite chiar de Mihail Kogalniceanu. Pralinele se regaseau in vitrinele marilor cofetarii bucurestene, precum Capsa sau Riegler.
In lume, pralinele erau cunoscute cu mult mai devreme. Prin secolul al XVII-lea, bucatarul unui nobil francez, Maresalul du Plessis-Praslin, avea sa inventeze aceste delicatese. Maresalul este si cel care avea sa denumeasca micutele bomboane, praline, acesta savurand, in mod special, migdalele trase in caramel.
O data cu aparitia pudrei de cacao dupa colonizarea Americii de catre spanioli, pralinele aveau sa evolueze sub mai multe forme. Acestea au ajuns sa defineasca o gama foarte mare de produse de cofetarie definite de invelisul subtil de ciocolata.
Francezii sunt cei care au ramas conservatori, pastrand migdalele ca umplutura a pralinelor. Belgienii au dezvoltat si diversificat produsul, adaugand pe langa migdale, nuci si alune de padure. In plus, acestia au diversificat si cremele: smantana, licihioruri fine, martipan si cafea.
Renumitul ciocolatier belgian, Jean Neuhaus, a reinventat pralinele in 1912. Mai tarziu, americanii au introdus nucile pecan si un sortiment de crema de caramele.
Pe la inceputul secolului al XX-lea, pralinele erau deja cele mai populare bomboane de ciocolata in intreaga lume. Acestea erau indragite atat de capetele regale, cat si de plebei. Unii oamenii isi cumparau cutii intregi cu praline o data la cateva zile. Altii se rasfatau cu micile delicatese doar la sfarsit de saptamana.
Astazi, pralinele se regasesc in mai toate boutique-urile cochete de pe strada ciocolatierilor din Bruxelles.