Prajiturile sunt produse reprezentative deserturilor. Fiecare dintre noi mancam macar de doua ori pe saptamana ceva dulce, atat pentru gust cat si pentru a ne asigura saptamanal nevoia de dulce de care are nevoie fiecare organism uman. Indiferent daca le preparam singuri acasa in propria noastra bucatarie sau daca le cumparam de la managazinele cu specific alimentar, de la patiserii sau cofetarii, prajiturile cu siguranta ca sunt produse cumparate de fiecare dintre noi atunci cand avem pofta de un desert.
Foarte dulci, mai putin dulci, acre, sarate sau amare, in functie de gusturile si preferintele pe care le avem fiecare dintre noi in parte, prajiturile au fost sunt si vor fi intotdeauna deserturile preferate atat de catre cei mici cat si de catre adulti.
Istoria treptata a prajiturilor
V-ati intrebat vreodata cand a fost inventat primul desert si mai ales prima prajitura?! Conform scrierilor istorice din acest domeniu, se pare ca prima prajitura a fost inventata cu mii si mii de ani in urma. Cu toate acestea, atat retetele cat si ingredientele primelor prajituri din istorie erau foarte diferite de prajiturile pe care le consumam in secolul vitezei in care ne aflam. Tinand cont de faptul ca in zilele de demult zaharul nu era inventat si mai apoi nu era un produs accesibil oricui este de la sine inteles ca se utilizau alte produse pentru indulcirea prajiturilor.
La inceput painea indulcita cu miere de albine era considerata cea mai buna prajitura. Fructele uscate si nucile exista de cand lumea si pamantul asa ca primele prajituri din istorie erau facute din paine insiropata cu miere de albine, ornate cu nuci sau fructe uscate. Tot istoria spune ca prima prajitura mai moderna a fost inventata pe teritoriul Greciei, cand elenii au inventat prajitura cu branza folosindu-se de laptele de capra pe care il aveau atunci la dispozitie.
Imediat dupa greci si romanii au decis sa reinventeze retetele de prajituri, adaugand astfel la painea indulcita multe oua si unt pe langa mierea de albine, indulcitorul comun din acea perioada. Europa a fost insa cea care a inventat primele prajituri moderne asemanatoare torturilor din zilele noastre. Acest lucru se intampla prin secolul al 17 – lea cand exista praful de copt dar nu si drojdia.
Prajiturile astazi
In zilele noastre in cofetarii, patiserii si magazine cu specific alimentar gasim de achizitionat prajituri cu arome, forme si culori care de care mai inedite. Cele mai preferate sunt deserturile care au in componenta lor foarte multe oua, lapte, smantana, frisca, ciocolata si unt. Astfel, indiferent daca discutam despre prajituri facute in casa, despre prajituri create de cofetari iscusiti in lumea intreaga, despre prajituri simple sau in straturi, cu siguranta ca fiecare dintre noi apreciem gustul unui desert bun si sanatos.