Pandispan – prajitura care aminteste de copilarie

Atunci cand ne gandim la perioada copilariei noastre, cu siguranta ca pandispanul este una dintre prajiturile vedeta de care ne aducem aminte cu drag. Aluatul de pandispan este de fapt un aluat de tort care are in compozitia lui faina, zahar, oua si praf de copt sau bicarbonat de sodiu.

Spania este tara de origine al acestui preparat de patiserie – cofetarie, istoria spunand ca pandispanul a fost inventat in secolul al 16 – lea. Si chiar daca pandispanul este de fapt un preparat spaniol, interesant este faptul ca acesta a fost inventat de catre un cofetar italian. Denumirea de pandispan este si ea un aspect interesant deoarece acesta literalmente se traduce pan – di – Spagna, adica paine din Spania. Pandispanul este un aluat de tort foarte simplu care nu are in compozitie deloc drojdie si care este preparat la pregatirea multor retete de produse de patiserie – cofetarie.

Cum se prepara pandispanul ?

Pandispanul este foarte usor de preparat si exista doua modalitati la care putem recurge pentru a-l face. Pentru ambele retete ingredientele de care avem nevoie sunt – 4 oua prospete de tara, faina alba, zahar, unt cu continut cat mai ridicat de grasime, toate ingredientele in afara de oua punandu-se in cantitati egale. In prima reteta de pandispan se amesteca zaharul cu untul foarte bine pana cand reiese o compozitie omogena, se adauga treptat si ouale intregi si se amesteca cu ajutorul mixerului pana cand reiese o compozitie cat mai cremoasa.

La sfarsit, peste compozitie se amesteca praful de copt sau bicarbonatul de sodiu si faina. In a doua reteta de pandispan, se sparg ouale si se amesteca galbenusurile impreuna cu zaharul, dupa care se adauga si untul. Separat se bat si albusurile si se baga peste compozitia reiesita. La finalul prepararii pandispanului se adauga faina si praful de copt. Se preincalzeste cuptorul la o temperatura de 180 de grade Celsius, se aseaza aluatul in tava pe o hartie de copt iar dupa ce acesta trece testul scobitorii, tava se scoate din cuptor si se lasa la racit.

Aluatul de pandispan – un preparat de baza pentru multe produse de cofetarie – patiserie

Pandispanul este un aluat de baza pentru multe prajituri si torturi gustoase. Printre cele mai populare prajituri de cofetarie care au la baza pandispanul, se numara – ruladele, prajiturile madelaine, tortul Victoria si cupcakes. Este foarte important sa se acorde o atentie sporita temperaturii aluatului de pandispan, astfel incat acesta sa iasa fraged si pufos.

Lasă un răspuns