In lume exista cateva produse de patiserie – cofetarie – brutarie care pot fi considerate orice altceva decat categoriile din care fac parte. Intr-un astfel de exemplu se incadreaza si mel – cum – sale, un fel de paine normala dar care are in compozitia ei miere de albine naturala, fapt care face ca acest produs sa iasa din zona de confort a categoriei produselor de butarie si sa se incadreze perfect in categoria de deserturi.
Exista mai multe retete de mel – cum – sale insa reteta originala este doar una si dateaza inca din perioada Evului Mediu cand drojdia nici macar nu exista.
De ce este considerata painea mel – cum – sale un desert
Painea mel – cum – sale este considerata mai intai de toate un produs din categoria deserturilor datorita faptului ca are in componenta ei miere de albine. Dupa cum v-ati dat deja seama, aceasta paine nu are nevoie de drojdie pentru a creste si de altfel de nici un alt tip de agenti de crestere sau de dospit in general.
Procesul de fermentare a acestui produs este foarte simplu si sta la baza mierei de albine care produce in interiorul ei un tip de fermentare datorita faptului ca si in acest aliment dulce se gaseste drojdie, chair daca intr-o cantitate putin mai mica. Originea exacta a acestui produs cu denumirea de paine mel – cum – sale nu este cunoscut nici in zilele noastre insa se crede ca initial pentru prima data era consumat pe teritoriile – Germaniei si al Austriei.
Cum se face painea mel – cum – sale
Painea mel – cum – sale si procesul ei de crestere depinde in cea mai mare parte de cantitatea de miere de albine pusa in ea. De altfel este foarte important ca aceasta sa fie lasata la crescut o perioada cat mai mare de timp astfel incat sa nu se grabeasca procesul de dospire. Asadar, imediat dupa ce am adaugat mierea in aluat si am pus si putina sare in ea, trebuie lasat aluatul sa isi faca procesul de fermentatie.
Chiar daca framantam mai mult decat de obicei painea, procesul o sa dureze tot atat de mult deoarece drojdia din mierea de albine actioneaza mai scazut spre deosebire de drojdia conventionala. Atunci cand preparam paine mel – cum – sale trebuie sa avem in vedere un lucru foarte important si anume acela ca toate ingredientele se pun in proportii exacte, nici mai mult si nici mai putin. Avem nevoie in principal de faina de secara, de miere de albine cat mai naturala posibil, de sare si apa.
Cel mai interesant lucru la painea mel – cum – sale este acela ca el poate fi considerat atat un produs de patiserie – brutarie cat si unul de cofetarie. De asemenea, aceasta paine cu miere de albine, faina de secara, sare si apa are avantajul de a tine o perioada mai lunga de timp inainte de a prinde mucegai, aici ne referim in general la o perioada care dureaza intre una si doua saptamani.