Forma suprema a desertului austriac o reprezinta o bucata generoasa de Guguluf marmorat acoperit cu zahar pudra, alaturi de o ceasca de melanj vienez. O nebunie! Insa care este cu adevarat originea acestei prajituri?
Nu doar francezii sunt cei care revendica originea aceste prajituri, ci si italienii. Acestia din urma, expun cu mandrie dovezi istorice din secolul al II-lea i.Hr. in care se atesta existenta Gugulufului inca din timpul romanilor.
Chiar si in aceste conditii, arheologii austrieci vin sa contrazica prin descoperiri in Carnuntum care dovedesc ca „arborele genealogic” al Gugulufului are radacini in pamant austriac.
Guguluful Imperial
Gospodinele au inceput sa pregateasca Guguluf in momentul in care si-au dat seama ca terciul de cereale isi schimba consistenta atunci cand este incalzit. Acesta capata un gust mai ademenitor de bun. Ideea cum ca in Roma antica se pregatea Guguluf este sustinuta de descoperirea unor forme utilizate in prepararea desertului. Despre acestea se spune ca inca ar mai contine urme de biscuiti ori drojdie pentru aluat. Dovezile istorice transmise de la romani s-au pierdut in timpul scurs intre Roma antica si secolul al XV-lea.
In zona noastra, prepararea si coacerea prajiturilor se atesta la inceputul Evului Mediu o data cu descoperirea unor forme tipice folosite la pregatirea acestei prajituri. Desertul a devenit faimos in intreaga lume dupa ce Imparatul Franz Joseph s-a declarat indragostit de Guguluful cu stafide, dar si prin desavarsirea unor deserturi din epoca de aur a Austriei.
De ce denumirea de GUGULUF ?
Se spune ca, in drumul dinspre Bethleem, cei trei magi ar fi poposit in frumoasa Alsacie din Franta. Aici, acestia au primit de mancare pentru drum o prajitura asemanatoare cu forma unui turban. De aici si termenii frantuzesti de „Kougelhopf“ ori „Gougelhouf“.
Austriecii au si ei varianta lor, insa nu la fel de creativa. Legenda spune ca, in momentul in care tinerii calugari capucini intrau in manastire primeau o prajitura denumita „cuculla offa”. Aceasta se traduce astfel: „cuculla” (lat. „glugă călugărească”)- pentru ca semana cu o gluga, apoi a evoluat spre „gugele” in germana inalta de mijloc, dupa care s-a lipit termenul „hopf”- drojdie- devenind in cele din urma Gugelhupf.
Guguluf este o prajitura rotunda, care creste cand se coace si poate fi rasturanta cu usurinta. Acest fapt se intampla ,in special, datorita gaurii din mijloc si marginilor oblice ale formei de copt. In plus, absenta cocai din mijloc permite ca prajitura sa se coaca uniform, permitand trecerea caldurii din interior.
Forma prajiturii te duce cu gandul la simbolul soarelui, care conform unei vechi credinte, acesta ar reprezenta fericirea. Aici, fericirea de a gusta din prajitura Guguluf.
Printre iubitorii acestei prajituri sunt recunoscute cateva sortimente de Guguluf, precum: Guguluful imperial, Guguluful cu drojdie si Guguluful cu mac.