Gogosile, un desert la indemana oricui

Gogosi delicioase si frumos ornate pentru masa de Craciun

Atat pentru masa de Craciun cat si pentru cea de Anul Nou, trebuie sa avem in vedere pregatirea a cator mai multe bucate delicioase dar si prajituri gustoase. Gogosile sunt unele dintre retetele de prajituri preferate in toate anotimpurile nu numai de Craciun insa in sezonul rece se asorteaza mai bine pe masa plina cu prajituri care de care mai colorate, in forme diferite si mai delicioase.

Exista mai multe moduri de preparare a gogosilor, in fiecare colt din tara aceste delicatese culinare preparandu-se in moduri diferite, mai jos insa gasindu-se reteta originala de gogosi, prajituri de casa cu acelasi gust pe care il aveau si in copilarie atunci cand mamele, bunicile si strabunicile noastre le pregateau cu drag pentru a ne incanta papilele gustative.

Ingrediente necesare :

– 700 de mililitri de lapte proaspat de tara sau cumparat de la alimentara, conditia fiind sa fie cat mai gras posibil

– un borcan cu iaurt simplu, preferabil cu continut de grasime ridicat. Atentie! Nu iaurt cu fructe, ci simplu.

– 3 oua mari de tara sau ecologice

– un cub de drojdie cat mai proaspata

– o coaja de lamaie sau de portocale in functie de preferinta

– un kg si jumatate de faina alba

– un pachet de unt cu continut ridicat de grasime

– un varf de sare.

Mod de preparare :

In prima etapa de preparare a gogosilor dupa reteta originala, trebuie sa avem la indemana un castron de dimensiuni generoase in care introducem faina, in mijlocul ei facand cu ajutorul mainilor un fel de gropita. Intr-o oala cu fund mai gros incalzim laptele, de cealalta parte drojdia o incalzim in lapte, desfacand-o.

Intr-un alt recipient de marime mare cu ajutorul unui mixer batem foarte bine ouale la viteza ridicata, cu iaurtul, cu untul, coaja de lamaie sau cu portocala, adaugand la sfarsit si laptele caldut. Toata aceasta compozitie va fi turnata in gaura din faina. Se amesteca foarte bine pana reiese un aluat cat se poate de tare. Daca mai este nevoie se mai poate adauga putina faina. Se pune aluatul in loc separat la crescut pana cand se face macar dublu ca si marime.

Dupa ce aluatul a crescut , cu ajutorul unui sucitor il intindem foarte bine si cu mana facem diferite forme mai mici sau mai mari, conform gusturilor si preferintelor noastre. Intr-o tigaie incingem uleiul foarte bine si prajim gogosile pe fiecare parte iar la sfarsit decoram cum vrem.

Lasă un răspuns