Florile sunt folosite in arta culinara inca din vremea romanilor care se desfatau cu preparate pe baza de flori. Unele flori au gust condimentat, altele au gust proaspat, floral si chiar dulce.
Dar,atentie, nu orice floare este comestibila.Nu se consuma flori de la florarii sau sere. Acestea sunt tratate cu ingrasaminte si pesticide. Se consuma doar petalele, fara pistil si stamine.
Pentru a pastra prospetimea florilor, se pun intre prosoape de hartie umede, plasate in vase cu inchidere ermetica si depozitate in frigider.
Iata o lista a florilor comestibile :
1.Floarea de usturoi are un gust incredibil ce acopera o gama variata de arome de la cele mai fine, pana la cele mai aspre.
2.Petalele de Albastrea, de un albastru profund, sunt comestibile si au o aroma placuta.Se elimina sepalele deoarece sunt amare.
3.Galbenelele. Cu ceaiul de galbenele suntem obisnuiti deja, dar cu salata din flori de galbenele nu prea.Acestea au un gust usor piperat si ofera culoare oricarui preparat.
4.Garoafele. De la garoafe se pot manca petalele care au un gust dulce.
5.Limba mielului cu florile sale albastre este folosita in salate, iar gustul este asemanator cu cel al castravetelui.
6.Crizantemele vin intr-o varietate de culori dar si de gusturi: de la usor amarui pana la cel piperat, chiar si acru. Se folosesc doar petalele.
7.Margaretele sunt amarui, dar arata foarte frumos alaturi de orice preparat.
8.Gladiolele au un gust usor fad, se pot umple cu diferite amestecuri.
9.Hibiscus-ul este recunoscut in ceaiuri cu un gust puternic de merisoare.
10.Levantica este un atu in preparatele dulci cu un gust dulce, condimentat si parfumat.
11.Liliacul are o aroma de citrice-florala si este folosit in salate.
12.Nasturelul este planta cel mai des intalnita avand un gust dulce, floral si usor piperat.
13.Panselutele se mananca impreuna cu staminele si pistilul si sunt usor parfumate cu un gust usor dulceag.
14.Floarea de ridiche are un gust piperat.
15.Violetele sunt comestibile in intregime si sunt folosite in salate, dar si ca decor in deserturi sau bauturi.