Deserturi traditionale din Sicilia

Sicilia este una dintre cele mai frumoase regiuni italienesti. Aceasta regiune este cunoscuta in toata lumea datorita felurilor principale de mancare traditionala absolut delicioase, dar si datorita deserturilor locale unice si gustoase. Se stie deja ca Italia se gaseste pe primele locuri in topurile culinare iar Sicilia este regiunea de unde provin cele mai multe preparate italienesti. Simbolul italienesc culinar al regiunii Sicilia din categoria deserturilor este – cannoli. In traducere libera, cannoli semnifica tubulet sau tub mic, denumire care face referire la forma preparatului.

Istoria acestui desert este foarte lunga si incepe in Emiratul Siciliei, un stat islamic care e existat pe teritoriul de astazi al Siciliei intre anii 800 si 1100. In momentul in care s-a inventat acest desert, compozitia lui nu era chiar identica cu cea de astazi. Atunci, cannoli avea totusi aceiasi forma, tuburile erau facute tot din aluat prajit dar compozitia era diferita. In zilele noastre, desertul cannoli original din Sicilia se pregateste dintr-un aluat in forma de foietaj care se alungeste sub forma unui tub ce se prajeste putin mai tare pana cand acesta se face crocant. In acest tub se introduce multa branza ricotta, fructe confiate, ciocolata alba sau neagra, alune sau migdale, dupa preferintele fiecaruia in parte.

Cum preparam desertul traditional din Sicilia – cannoli

Pentru a prepara cannoli avem mai intai de toate nevoie de urmatoarele ingrediente – pentru tuburile de cannoli – 400 de grame de faina alba, 100 de grame de zahar pudra, un plic de bicarbonat de sodiu, 2 oua proaspete de tara, o lamaie stoarsa, jumatate de cana de vin alb, 100 de grame de unt gras si ulei. Este important de stiut ca in magazinele cu specific alimentar din tara si din strainatate gasim de cumparat tuburi din metal special concepute pentru prepararea acestui desert.

Daca este sa vorbim despre prepararea desertului sicilian cannoli, lucrurile sunt putin mai dificile, datorita faptului ca acest dulce se prepara mai greu si trebuie sa fii foarte atent la el, astfel incat sa nu se arda. Se amesteca intr-un bol mare faina impreuna cu zaharul pudra, cu bicarbonatul de sodiu si cu un varf de sare. Dupa ce se amesteca foarte bine, se adauga sucul de la lamaie, vinul, galbenusurile de la oua si untul care se topeste in prealabil. Dupa ce se amesteca foarte bine pana cand aluatul devine omogen, se framanta aluatul reiesit foarte bine si se lasa la odihnit minim jumatate de ora.

Impartim apoi aluatul in 4 bucati care se intind pana devin cat mai subtiri posibil insa cu grija astfel incat sa nu se rupa. Se taie in forma rotunda, se ruleaza fiecare fasie reiesita si se unge cu albusul de la oua astfel incat sa se lipeasca cat mai bine. Se pune cuptorul la incalzit la o temperatura de 180 de grade de Celsius si intr-o tigaie se prajeste pe fiecare parte fiecare rulou cate un minut pana cand tuburile reies crocante. Apoi se scot la racit.

In functie de gusturile si preferintele fiecaruia dintre noi, cannoli pot fi umplute cu ricotta, cu migdale, cu alune, cu branza mascarpone, cu fulgi de ciocolata etc Cea mai comuna umplutura de cannoli este cea facuta din amestecul mai multor tipuri de branza impreuna cu mult zahar.

Lasă un răspuns