Una dintre cele mai frumos mirositoare plante din lume este lavanda. Chiar daca de cele mai multe ori aceasta se gaseste ca ingredient principal in industria cosmetica si in cea a detergentilor si a parfumurilor, in ultima perioada de timp din ce in ce mai multi cofetari si patiseri populari pe plan mondial au inceput sa utilizeze lavanda ca ingredient principal in compozitia unor deserturi fenomenale la gust, dar si ca design deoarece lavanda se foloseste in cofetarie si pentru aspectul dulciurilor.
Aroma inedita a lavandei ofera dulciurilor o nota aparte.
Tipuri de lavanda, utilizarea ei in cofetarie si originea ei
Cei care isi desfasoara activitatea zilnica profesionala in acest domeniu cred ca lavanda se cultiva inca din timpul Imperiului Roman. Numele de – lavanda – vine de fapt de la a spala si se crede ca populatia de atunci obisnuia sa foloseasca lavanda pentru a da rufelor un miros aparte dar si pentru a se parfuma cu ea.
De atunci si pana astazi lavanda se utilizeaza in industria cosmetica cel mai mult, la crearea parfumurilor, a sapunului si a detergentilor de baie insa datorita parfumului sau intens, lavanda este deseori in ultimul timp utilizata si in industria alimentara si mai ales in domeniul cofetarie – patiserie.
Printre preparatele culinare cele mai cunoscute la care se utilizeaza lavanda, se numara – dressinguri pentru salate, se foloseste ca planta principala pentru ceaiuri si mai ales la decorul prajiturilor sau chiar in compozitia lor pentru a le da acestora o aroma aparte. De asemenea, in unele zone din lume, mai ales in partea Mediteraneana, din lavanda se produce o miere dulce foarte benefica pentru sanatate. Aceasta miere din lavanda poate fi consumata ca atare cate o lingurita in fiecare dimineata pe stomacul pe gol dar si ca decor pentru deserturi preparate in casa sau in cofetarie.
In concluzie, in timpurile de demult lavanda era strict utilizata in domeniul cosmeticii. Odata cu trecerea timpului cofetarii si patiserii s-au decis sa o reinventeze si sa adauge deserturilor pe care le creaza o nota aparte de culoare si un parfum intens cu ajutorul lavandei. Aceasta planta este un ingredient mai putin obisnuit pentru deserturi insa care este des utilizata mai ales in meniurile extravagante servite la Casele Regale.
Pe langa faptul ca aceasta planta are avantajul de a ajuta la mentinerea sanatatii la nivel normal a organismului uman, mai ales daca vorbim despre mierea de lavanda sau de ceaiul facut din aceasta planta, lavanda folosita ca si decor pentru produsele de cofetarie – patiserie aduce o nota aparte preparatelor.
De asemenea, lavanda este o planta care arata minunat pe deserturi daca este utilizata strict cu scopul de decor a produselor dulci.