Nu stii inca ce bautura sa alegi langa tortul de ciocolata, langa tarta cu fructe sau placinta pe care noi ti le-am pregatit? Iata cateva ponturi care te vor ajuta sa asociezi desertul preferat cu bautura potrivita.
Stim cu totii ca exista nenumarate moduri prin care bauturile se asociaza cu felurile de mancare servite la o cina, de exemplu. In restaurante puteti alege oricand serviciile unui sommelier, in cazul in care acestea au un astfel de specialist.
Dar ce te faci atunci cand nu apelezi la un sommelier si vrei totusi sa oferi invitatilor tai momente dulci alaturi de o bautura care sa imbratiseze aromele si gusturile delicioase ale deserturilor?
Atunci cand vorbim despre desert exista cateva reguli care ar trebui respectate pentru a te bucura din plin de maximul de gust si aroma. Chiar daca alaturarea unui anumit tip de vin la desert este mai putin obisnuit in traditia noastra, merita totusi incercat.
Cand vorbim despre asocierea unui tort cu un vin potrivit trebuie sa luati in calcul trei factori.
Primul dintre acestia este intensitatea aromelor. Aceasta trebuie sa constituie un echilibru intre vin si tortul ales. Cu cat tortul are arome mai intense, cu atat mai intens trebuie sa fie si vinul care il insoteste.
Al doilea factor de care trebuie tinut cont este cam cat de dulce ai ales sa fie tortul in cauza. Regula aici este ca vinul ales sa fie mai dulce decat tortul.
Iar al treilea factor de care trebuie luat seama este aciditatea. Ca si in cazul intensitatii aromelor, aciditatea trebuie sa formeze un echilibru. Astfel ca, un vin cu aciditate ridicata acompaniaza perfect un tort cu multe fructe.
Luand seama de acesti trei factori, iata cateva exemple despre cum asociezi un tort cu un vin de calitate.
Torturile pe baza de multa ciocolata se insotesc cel mai bine cu un vin rosu cu buchet complex. Varietatile de Pinot Noir sunt cea mai buna alegere. O combinatie de succes pentru tortul de ciocolata este vinul de Porto.
Tortul care are in compozitie multe fructe merge acompaniat de un vin alb si de o sampanie. Aciditatea celor doua se complementeaza perfect si iti vei surprinde invitatii cu imbinarea celor doua arome.
Tortul cu vanilie se imbina foarte bine cu un vin alb, cu o sampanie sau cu un vin spumant. In functie de cat de intensa este aroma si cat de dulce este tortul, aici se poate alege si variante de vin demisec.