Covrigul este cel mai popular produs de patiserie din lume. Indiferent daca acesta este consumat la micul dejun, la pranz sau la cina, de catre copii la scoala, de catre adulti la birou sau in timp ce mergem la o plimbare in parc, covrigul este cel mai comercializat produs de patiserie in toata lumea. Cu mac, cu susan, cu sare, cu ciocolata, indulciti cu miere de albine sau ornati cu diferite alte seminte, covrigii sunt foarte gustosi si mai ales aspectuosi, acestia prezentandu-se in diferite forme si marimi.
Atat in patiseriile de pe teritoriul tarii noastre cat si in patiseriile de pe teritoriul altor tari din lumea intreaga, sunt comercializati covrigi cu sare, cu susan, cu mac si chiar cu zahar, umpluti cu ciocolata sau garnisiti cu fondant, covrigi cu floarea soarelui sau cu diferite alte seminte, impodobiti de miere de albine, cu migdale, cu lapte sau covrigi de post etc Acestia se prezinta in diferite forme si marimi in functie de producatorul lor insa regula principala este sa prezinte o forma de semiluna.
Cand au aparut covrigii pentru prima data
Aparitia covrigilor este un subiect delicat si intens discutat chiar si in zilele noastre, nestiindu-se cu exactitate cand si unde acestia au aparut. Cea mai plauzibila varianta din acest punct de vedere ar fi ca acestia dateaza inca din secolul al 12 – lea, originea lor exacta fiind in Alsacia. Cu toate acestea, altii spun pentru prima data covrigii ar fi aparut in sudul Frantei. Indiferent de locatia exacta de aparitie a covrigilor, cert este ca se stie ca Franta este tara de origine a acestora.
Grecia si Germania sunt statele care au preluat rapid reteta covrigilor si au introdus-o in retelele locale si traditionale comercializate in patiserii. De altfel este foarte important sa stiti ca acestia au si o traditie religioasa, respectiv biserica catolica considera aluatul si forma lor avand o semnificatie ritual religioasa. Astfel si biserica ortodoxa a preluat traditia la fel ca si cea catolica, ca in zilele de post sa se consume covrigi datorita faptului ca ei sunt facuti doar din faina si apa.
Covrigii in zilele noastre
Astazi covrigii sunt principalul produs de patiserie comercializat in toate tarile din lume. Acestia prezinta la mijloc o gaura astfel incat sa poata fi agatati pe sfori. Ingredientele din care ei sunt creati in secolul vitezei sunt diferite, precum si formele sau marimile lor. Cu toate acestea, in fiecare stat covrigii poarta alta denumire.
In tara noastra romanii consuma foarte multi covrigi, acestia cumparand covrigi pentru a-i consuma la micul dejun, la pranz sau cina, la birou la scoala si mai ales in zilele de sarbatoare. De altfel, romancele prepara si acasa covrigi, cei de casa avand un aspect apetisant si un gust absolut delicios.