Ciocolata de casa este, fara dar si poate, unul dintre deserturile traditionale de Craciun din perioada comunista. Aceasta este atat aspectuoasa cat si extrem de gustoasa, fiind un desert traditional pregatit de gospodine mai ales in preajma sarbatorilor de iarna.
Reteta originala de ciocolata de casa
In zilele noastre, ciocolata de casa este preparata cu tot felul de mirodenii care de care mai interesante precum nuca de cocos, migdale, nuci sau susan. Reteta originala de ciocolata de casa, cea a copilariei noastre, este de fapt cea preparata cu nuci. Ciocolata de casa nu este o reteta deloc greu de preparat, insa pentru a-si pastra consistenta dorita si gustul cel mai bun este foarte important sa fim atenti la siropul de zahar. Cu cat siropul de zahar este mai subtire sau mai gros, cu atat mai mult ciocolata de casa reiesita o sa fie mai moale sau mai densa ca si compozitie. Trebuie mentionat si faptul ca multe gospodine gresesc atunci cand prepara ciocolata de casa cu lapte praf pentru bebelusi. Acesta nu are consistenta pe care o are laptele praf alimentar conceput special pentru prajituri.
Ingrediente ciocolata de casa cu lapte praf si nuci
– 50 de g de cacao;
– 300 de g de lapte praf integral;
– 150 de g de unt cat mai gras;
– 200 de g de zahar alb sau brun;
– 250 de mililitri de apa;
– 3 plicuri de zahar vanilat, esenta de vanilie si o pastaie de vanilie;
– 50 de g de nuci prajite si racite;
– 20 de g de stafide;
– un varf de sare.
Mod de preparare ciocolata de casa
In prima etapa se deschide aragazul la foc mediu. Se ia o craticioara in care se toarna zaharul, esenta de vanilie, plicurile de zahar vanilat, apa si sarea. Acestea se amesteca pana cand zaharul se topeste de tot. A doua etapa presupune stingerea focului si luarea craticioarei de pe foc, adaugarea untului topit partial si a pastaii de vanilie, amestecand incontinuu pana cand untul s-a topit de tot. Abia apoi adaugam laptele praf si cacaoa, amestecand incontinuu pana cand obtinem o consistenta mai groasa sau mai moale in functie de gusturile noastre. La sfarsit, amestecam cu o lingura de lemn nucile si stafidele. Compozitia se lasa la racit timp de minim patru – cinci ore. Trebuie mentionat ca racirea nu se face la frigider, ci intr-un loc racoros. Dupa ce au trecut si acele cinci ore, cu un cutit cu lama subtire putem taia ciocolata de casa in cubulete si sa o asezam pe un platou cu scopul de a fi consumata cat mai rapid.
Pofta buna!