Choux a la creme..o dependenta dulce

Intr-o combinatie in proportii perfecte de frisca, ciocolata si de vanilie, prajitura choux a la creme este alegerea ideala ca si desert atat in perioada sezonului fierbinte cat si in anotimpul rece. Astazi, desertul choux a la creme se gaseste de achizitionat in orice magazin de cofetarie – patiserie din lumea intreaga, sub diferite nume insa cu acelasi gust senzational.

In trecut insa acest desert nu prezenta deloc acelasi gust si cu siguranta nici acelasi aspect iar ingredientele din care se facea nu erau accesibile oricui.

Istoria prajiturii choux a la creme

Dupa cum ii spune si denumirea – choux a la creme, acest desert isi are originile pe teritoriul francez. Nu se stie cu exactitate cine a fost inventatorul acestuia insa se stie ca la inceput acest dulce avea o forma de supa fierbinte iar ca ingrediente era garnisit cu trufe si creasta de gaina, alaturi de o crema de migdale. Prajitura choux a la creme cum o cunoastem astazi, a aparut abia in secolul al 19 – lea. Francezii i-au dat denumirea de gogoasa, au hotarat sa il umple cu crema de vanilie din belsug, cu frisca sau cu inghetata, de la caz la caz, majoritatea mini gogoselelor fiind invaluite de o ciocolata apetisanta dulce sau amara, de la caz la caz.

Prajitura choux a la creme in zilele noastre

Principalele ingrediente utilizate astazi pentru prepararea prajiturii choux a la creme sunt – faina alba, untul cu continut de grasime cat mai mare posibil, zaharul tos, cel la plic vanilat si zaharul pudra, smantana naturala suta la suta, oua de tara, ciocolata dulce si amara si nu putem uita nici de un varf de sare. Crema acestuia poarta denumirea de – Chantilly iar asamblarea finala a acestui desert necesita multa rabdare si atentie.

Secretul celei mai bune prajituri choux a la creme este umplerea ei cu cat mai multa frisca naturala suta la suta, facuta in casa si mai ales afundarea ei la sfarsit in cat mai multa ciocolata neagra sau alba, dulce sau amara, in functie de gusturile si preferintele pe care le avem fiecare dintre noi.

In zilele noastre acest desert minunat se gaseste in orice colt al lumii in cofetarii, patiserii si mall-uri. Denumirea este diferita de la tara la tara si de la oras la oras insa gustul ramane acelasi, de neconfundat in lumea intreaga. Prajitura choux a la creme este unul dintre cele mai delicioase deserturi din lume.

Lasă un răspuns