Un desert spectaculos din toate punctele de vedere nu trebuie sa fie doar gustos, ci si foarte aspectuos. Asadar, aici intervine capitolul – decorarea produselor dulci. Este foarte important ca orice produs de patiserie – cofetarie sa fie cat mai atractiv posibil in fata clientilor care mai intai privesc si abia mai apoi degusta.
Deci, arta decorarii produselor dulci a aparut din dorinta cofetarilor si a patiserilor de a satisface toate dorintele clientilor pe care ii au. Din punctul de vedere al decorarii produselor dulci, trebuie sa stiti ca toata lumea considera aceasta practica o arta culinara la nivel mondial, operatiunea fiind destul de greu de realizat deoarece iti trebuie un oarecare talent si mai ales mult fler.
Cand a fost decorat pentru prima data in lume un desert
Se crede ca decorarea produselor dulci este o practica care a fost inventata pentru prima data in lume in secolul al 19 – lea, mai exact in anul 1840 chiar pe teritoriul francez de catre un parizian care a dorit sa creasca destul de tare pretul si vanzarea produselor pe care le prepara si de altfel le si comercializa. Zis si facut, acesta si-a infrumusetat toate produsele de cofetarie dupa bunul plac si a avut un real succes in fata clientilor sai. Cu timpul, treptat, fiecare cofetar si patiser din lumea intreaga au copiat aceasta tactica de marketing, ajungandu-se ca in prezent din decorarea produselor dulci sa se faca o adevarata industrie.
Tipuri de decoruri pentru produse dulci
In lumea intreaga exista foarte multe tipuri de decoruri pentru produsele dulci. Printre cele mai populare, mentionam –
Glazurile simple si cele regale. Glazurile simple sunt cele mai utilizate de catre cofetari si patiseri datorita faptului ca ele sunt si foarte usor de preparat. In general ele sunt gatite din apa si zahar pudra la deserturi simple dar sunt foarte colorate si aromate accentuat. De cealalta parte stau glazurile regale care sunte preparate de cele mai multe ori din spuma de zahar si oua. In general, glazurile regale sunt utilizate la festivitati ori la prajiturile de Paste, de Craciun sau de Anul Nou dar si la decorarea figurinelor.
Ganajul este un alt tip de decorare a prajiturilor. Acesta este utilizat ca si glazura dar si ca umplutura pentru deserturi iar in componenta lui intra multa smantana foarte grasa si ciocolata.
Fondantul se realizeaza din glicerina, zahar, gelatina si apa, alaturi de coloranti naturali sau artificiali de toate nuantele. Fondantul este un decor special atat pentru prajituri cat si pentru produsele de patiserie.
Martipanul nu este pe gustul tuturor datorita gustului sau putin amarui insa este o tehnica de decor foarte intalnita. Acesta se prepara din migdale, zahar si unt si in general il intalnim la realizarea figurinelor de decor.
In lume exista foarte multe tipuri de decor al produselor dulci, fiecare cofetar in parte avand propriul lui stil cu scopul de a reda unicitatea produselor pe care le realizeaza.