Cina de Crăciun este evenimentul mult așteptat peste tot în lume, în care familiile se adună împreună și sărbătoresc în mod mai mult sau mai puțin tradițional.
Am enumerat mai jos felul în care este pregătită masa de Crăciun și ce se servește în diferite țări din Europa cu această ocazie.
Austria:
Desertul de pe masa de Crăciun poate fi prăjitura de ciocolată și caise („Sachertorte”) sau prăjiturile de Crăciun austriece „Weihnachtsbaeckerei” și „Lebkuchen” (turtă dulce cu miere) și „Vanillekipferl” (fursecuri de migdale făcute în formă de potcoavă).
Bulgaria: În mod normal, masa de Crăciun este o masă vegană bogată și include feluri de mâncare diverse, cum ar fi supă de fasole, frunze de varză umplute cu orez („sarmi”), ardei umpluți cu orez, grâu fiert cu zahăr și nuci, diferite tipuri de produse de patiserie (colak), o mulțime de fructe și nuci, cum ar fi prune uscate, caise uscate, portocale și mandarine și „oshav”, un compot de fructe uscate. Abia după miezul nopții se servesc și se mănâncă feluri de mâncare cu ingrediente non-vegane! Acestea vor include alimente precum „banitsa” (un produs de patiserie umplut cu iaurt și brânză feta) și „baklava” (un desert făcut din aluat filo umplut cu nuci tocate și înmuiat cu sirop sau miere).
Croația:
În ajunul Crăciunului, majoritatea oamenilor mănâncă cod uscat numit „bakalar” sau un alt tip de pește, deoarece nu este considerat carne (deci nu mănâncă carne). În ziua de Crăciun se servește curcan, gâscă sau rață. O garnitură populară este sarma (rulouri de varză umplute cu carne tocată de porc). De asemenea, există întotdeauna o mulțime de prăjituri mici și prăjituri de mâncat cu gogoși, fiind foarte populare! Se găsește și „Krafne”, care este umplut cu gem, jeleu, marmeladă sau ciocolată și de asemenea „fritule”, aromate cu lămâie și rom.
Grecia:
Masa principală de Crăciun conține adesea miel sau carne de porc prăjită la cuptor. Se servește adesea cu o plăcintă cu spanac și brânză și diverse salate și legume. Alte preparate de Crăciun și de Anul Nou includ „Baklava”, Kataifi (făcută dintr-o formă specială de aluat filo mărunțit și umplut cu nuci și scorțișoară) , Theeples (un fel de aluat prăjit). Produsele de patiserie se consumă fie la micul dejun, fie că aperitive. Un alt desert popular de Crăciun este melomakarono, biscuiți/prăjituri în formă de ou sau alungită făcute din făină, ulei de măsline și miere și rulate în nuci tocate.
Danemarca:
Preparatele populare de Crăciun includ rața sau gâsca friptă, ori carnea de porc. Se servesc cu cartofi dulci fierți și varză roșie, sfeclă roșie și gem sau sos de afine. Majoritatea familiilor pregătesc „ris á la mande” (un tip special de budincă de orez, cu lapte, orez, vanilie, migdale și frișcă) ca desert. Toate migdalele, cu excepția uneia, sunt tăiate în bucăți. Persoana care găsește migdala întreagă primește un cadou numit Mandelgave. În mod tradițional, acel cadou este un porc de marțipan. Acest porc de marțipan este încă dăruit în mod simbolic sub formă de dulciuri sau o mică jucărie.
Italia:
Când oamenii se întorc de la Liturghie, savurează o felie de cozonac italian fructat numit „Panettone” și o ceașcă de ciocolată fierbinte. Pentru multe familii italo-americane, o masă mare în Ajunul Crăciunului cu diferite preparate din pește este acum o tradiție foarte populară. Este cunoscută sub numele de Sărbătoarea celor șapte pești („Festa dei Sette Pesci” în italiană). Sărbătoarea pare să-și aibă rădăcina în sudul Italiei și a fost dusă în SUA de imigranți italieni în anii 1800. Acum pare mai popular în America decât în Italia! Tipurile obișnuite de pește mâncate includ Baccala (Cod sărat), Scoici, Calamari, Sardine și Anghilă.
Polonia:
Unul dintre cele mai importante feluri de mâncare este „barszcz” (supă de sfeclă roșie) și se consumă în mod obligatoriu. Dacă o urăști foarte tare, poți mânca în schimb supă de ciuperci. Supa de sfeclă roșie pot fi servită cu „uszka” (găluște mici cu ciuperci) sau „krokiety” (clătite cu ciuperci sau / și varză, în pesmet, prăjite în ulei sau unt).
Crapul este adesea principalul fel de mâncare al mesei de Crăciun. Peștele în sine este cumpărat în mod tradițional cu câteva zile mai devreme viu și înoată în cadă până când este ucis de doamna casei. În prezent majoritatea oamenilor cumpără doar un file de crap (mai ales dacă au doar un duș și nu o cadă în casă!). Se spune că solzii crapului aduc noroc și avere și sunt păstrați de unii pe tot parcursul anului (de exemplu, în portofele). În mod tradițional, unele doamne mai în vârstă le pun în sutiene pentru ora mesei și le dau oaspeților a doua zi pentru noroc !!!
„Bigos” este un fel de mâncare care poate fi consumat fie fierbinte, fie rece. Este făcut din varză, slănină, uneori prune uscate – așa că este păstrat pentru ziua de Crăciun sau pentru 26 Decembrie, deoarece conține carne. Se prepară cu aproximativ o săptămână înainte de Ajunul Crăciunului, deoarece cu fiecare zi devine mai gustos.
Heringul este foarte populare și de obicei este servit în mai multe moduri: în ulei, în smântână, în jeleu. Fiecare gospodărie are propria rețetă care spune că este „cea mai bună din întreaga lume”!
În majoritatea caselor există, de asemenea, „kompot z suszu”, care este băutură făcută prin fierberea fructelor uscate și a merelor proaspete.
Cele mai populare deserturi de la cina de Crăciun sunt „makowiec”, o ruladă de semințe de mac făcută din pâine de drojdie dulce, „kutia” amestec de fructe uscate și nuci cu boabe de grâu, „piernik” o prăjitură umedă făcută cu miere (care este ca turta dulce) și turta dulce (care este de obicei uscată și foarte dură).