Pasta de zahar este un produs intens utilizat in cofetarie. Indiferent de tipul acesteia si trebuie sa stiti ca sunt mai multe tipuri de pasta de zahar, acest produs este ornamentul perfect pentru absolut orice prajitura sau tort, indiferent daca ele sunt realizate de catre cofetari iscusiti sau de catre dumneavoastra insiva acasa.
In plus, pe langa faptul ca pasta de zahar este decorul perfect pentru orice produs de cofetarie, aceasta este si foarte delicioasa si nici nu mai vorbim despre aspectul ei, in comert gasindu-se de achizitionat prajituri si torturi ornate cu pasta de zahar de mai multe tipuri in culori vii, accentuate, care de care mai inedite sau comune, decoruri tentante care iti fac pofta de dulce imediat dupa ce ai vazut respectivul produs.
Pasta de zahar de decor ce se utilizeaza la ornarea torturilor si a prajiturilor
Pasta de zahar de decor ce se utilizeaza la ornarea torturilor si a prajiturilor mai poarta denumirea si de – icing pentru glasat. In acest tip de pasta de zahar exista mai multe ingrediente – apa, glucoza lichida, gelatina si mult zahar pudra. Acest tip de pasta de zahar este preferata de catre cofetarii si patiserii care adora sa isi orneze produsele dulci pe care le creeaza datorita faptului ca este usor de intins este elastica si foarte densa. De altfel, majoritatea decorurilor simple se orneaza cu acest tip de pasta de zahar.
Martipanul – cea mai utilizata pasta de zahar de catre cofetari
Martipanul este cea mai utilizata pasta de zahar de catre cofetari mai ales datorita faptului ca acest tip de pasta dulce poarta in spate cu traditie lunga de mii de ani. Este si foarte interesant faptul ca de cand a aparut martipanul, reteta acestuia nu s-a schimbat niciodata. Continutul martipanului este – mult zahar cu pasta de migdale.
Cu cat este mai multa pasta de migdale cu atat mai mult aceasta pasta este mai densa. Martipanul este totusi destul de scump la ora actuala si putine cofetarii isi permit sa il foloseasca. Este o greseala sa confunzi martipanul cu fondantul datorita faptului ca fondantul are in compozitia lui mai multe ingrediente artificiale si foarte mult zahar.
Pasta de zahar pentru decorarea florilor cu tulpini sau fara sau a altor figurine mai simple sau mai complexe
In comert gasim de achizitionat pasta de zahar atat pentru decorarea figurinelor mai simple sau a celor mai complexe dar si pentru decorarea florilor cu tulpini si mai ales a celor fara tulpini. Diferenta dintre pasta de zahar care se utilizeaza la decorarea tortului cu tulpini si cea a florilor simple este data de compozitie. Astfel, cea pentru decorarea florilor cu tulpini are compozitia unui gel iar cea pentru decorarea florilor simple este mult mai solida si mai elastica. De asemenea, ultima dintre ele este si mult mai ieftina.