Rum baba – desert polonez, stramosul prajiturii savarina

Majoritatea dintre noi iubim prajiturile de cofetarie si absolut orice produs de patiserie. Astfel, indiferent daca prajiturile noastre preferate sunt amandinele, eclerele, prajitura ora 12 sau savarinele, cu siguranta ca fiecare dintre aceste deserturi au propriul lor gust delicios si un aspect spectaculos.

Savarinele sunt prajiturile care ne amintesc cu drag de perioada copilariei noastre. Multi dintre noi nu stim insa ca stramosul acestei prajituri este un alt dulce delicios cu denumirea de – rum baba.

Istoria prajiturii – rum baba

Din punct de vedere istoric, prajitura rum baba poarta in spate o traditie lunga, deloc controversata. Scrierile istorice relateaza despre acest desert ca fiind popular prin secolul al 19 – lea, anul 1835 fiind primul moment al aparitiei lui. Prajitura a fost inventata de un popular cofetar de origine poloneza renumit in acele vremuri iar denumirea desertului original era – baba au rhum.

In secolul al 19 – lea, capitala Frantei era locul unde orice cofetar si patiser din acea perioada isi prezenta creatiile dulci sau sarate, prajitura rum baba fiind lansata chiar in Paris. Ideea crearii acestui desert a venit de la Regele Poloniei care iubea deserturile si care avea o prajitura preferata in acea perioada, o prajitura care se numea – gugelhupf si era asemanatoare savarinei. Regele s-a decis sa inmoaie aceasta prajitura in desert si de aici a aparut si ideea crearii prajiturii – rum baba. Cofetarul Regelui a decis astfel sa inventeze un sirop special pentru acest desert, un sirop fierbinte care avea in compozitie mult rom.

Prajitura rum baba poate fi preparata si acasa de catre gospodinele iscusite

Tinand cont de faptul ca majoritatea bucatareselor obisnuiesc sa prepare acasa savarine, reteta de preparare a prajiturii rum baba este identica cu cea de preparare a savarinei.

Ca si ingrediente avem nevoie de – faina, drojdie, crema de vanilie sau frisca, in functie de gusturile si preferintele fiecaruia dintre noi si sa nu uitam de rom, principalul ingredient pentru a ne reusi acasa – rum baba. Acest desert se gaseste de cumparat in cofetariile din Paris si mai ales in cele din Polonia, in aceasta tara fiind desertul traditional polonez. Cu o forma asemanatoare savarinei insa cu un gust mult mai accentuat de rom, prajitura rum baba este un dulce traditional polonez care le aduce aminte nationalistilor de perioadele frumoase din trecut.

In zilele noastre toti cofetarii si patiserii din tara si din strainatate cunoscuti pe plan global datorita creatiilor lor dulci, stiu sa pregateasca prajitura rum baba dupa reteta lor originala, chiar daca in general obisnuiesc sa prepare savarine.

Lasă un răspuns