Cu denumirea stiintifica si de – zahar farin, zaharul pudra este ingredientul de decorare al deserturilor cel mai comun. Zaharul pudra poate fi produs pe cale industriala sau chiar in confortul propriei bucatarii, daca doriti. In cazul in care nu aveti incredere in produsele industriale din fabrici, sa stiti ca puteti sa maruntiti singuri acasa zaharul astfel incat acesta sa reiasa sub forma de pudra, cu ajutorul unui mixer care toaca foarte, foarte marunt, a unei rasnite de cafea ori de piper sau a unui mojar cu pistil.
La final o sa rezulte zaharul tos maruntit foarte bine, zaharul pe care noi il stim cu denumirea de – zahar pudra. Mai mult ca sigur ca acasa nu puteti sa maruntiti zaharul tos atat de bine precum este cel produs in fabrici. De altfel si in fabricile unde se practica aceasta actiune, maruntirea se face diferit in functie de calitatea zaharului. Astfel, zaharul pudra are mai multe grade de finete. Asemenea in fabrici, producerea zaharului tos se face si cu ajutorul unor alti aditivi care aduc avantajul de a absorbi umiditatea acestuia dar si de a impiedica solidificarea lui.
La ce se utilizeaza zaharul pudra
Zaharul pudra are mai multe utilizari, cea mai importanta fiind decorarea produselor de patiserie – cofetarie si de brutarie cu ajutorul lui. Astfel, cu zaharul pudra putem orna diferite glazuri de prajituri, placintele, fursecurile si alte produse facute in casa, torturile, gogosile, placintele etc De asemenea, zaharul pudra are calitatea de a putea fi adaugat si in aluaturile de prajituri pentru a aduce acestora finete, in frisca batuta in casa sau in diferite creme de cofetarie.
Cofetarii si patiserii cunoscuti pe plan mondial datorita creatiilor lor spectaculoase, obisnuiesc sa adauge zaharul pudra in compozitia preparatelor de cofetarie si de patiserie, cu scopul ca aluatul sa ramana cat mai pufos si cat mai moale posibil. Unii prefera de asemenea, sa utilizeze zaharul pudra la cafeaua de dimineata pentru o indulcire rapida. In comert gasim chiar de cumparat zahar pudra cu diferite arome in functie de gusturile si preferintele fiecaruia dintre noi.
Decorarea prajiturilor cu zahar pudra
Aproape orice produs de patiserie – cofetarie este ornat la sfarsit cu zahar pudra. Indiferent daca vorbim despre decorarea deserturilor cu zahar pudra sau despre incorporarea zaharului farin in componenta desertului pe care il pregatim, cu siguranta ca zaharul pudra nu lipseste de pe lista ingredientelor de preparare a deserturilor. In cofetarie o sa descoperim zahar pudra in figurinele de pe torturi, in glazurile prajiturilor, deasupra produselor si in cremele de compozitie a acestora.