Untul este un produs nelipsit in alimentatia noastra, fie ca il folosim simplu, intins pe paine cu gem, fie folosit pentru a coace prajituri sau pentru a praji, uneori chiar si in sosuri. Untul este considerat unul dintre alimentele noastre de baza, fara de care gatitul nu s-ar putea face la fel.
Asadar, untul este consumat zilnic in multe parti ale lumii. Untul consta din grasime care inconjoara minuscule picaturi de apa, proteine si din lapte. Cea mai des intalnita forma de unt este cea obtinuta din lapte de vaca, dar se poate obtine si din laptele altor mamifere, inclusiv oaie, capra, bivolita.Untului i se pot adauga uneori sare, arome, sau conservanti.
Pastrat in frigider, untul isi mentine starea solida, dar se inmoaie la temperatura camerei, si se topeste, devenind un lichid subtire la temperaturi de 32–35°C. Culoarea untului depinde de regimul alimentar al animalului si este controlata si cu ajutorul colorantilor alimentari in procesul de fabricare comerciala, cel mai des fiind folosit anato sau caroten.
Tipurile de unt
1. Untul clasic – cel care contine in jur de 80% grasimi, iar restul apa;
2. Untul clarifiat- este cel contine un nivel mai mare de lipide, ceea ce il face potrivit pentru prajit.
3. Untul deshidratat sau uleiul de unt – este obtinut prin topirea si centrifugarea untului pentru eliminarea apei din compozitie. Acest tip de unt este des folosit pentru prepararea inghetatelor.
4.Untul vegetal- este un unt obtinut prin procedee chimice ce duc la formarea de grasimi vegetale.
Unt sarat versus unt nesarat
De obicei, in supermarketuri se gaseste o cantitate mult mai mare de unt sarat decat nesarat. Sarea este folosita tocmai pentru conservarea untului, mentinand prospetimea pentru timp mai indelungat. Daca totusi nu intentionezi sa pastrezi untul pentru mult timp, ci sa il folosesti imediat, poti alege un unt nesarat sau „dulce”. Untul nesarat este recomandat in special in cazul prajiturilor, deoarece sarea din unt inaspreste glutenul din faina.
Marii bucatari recomanda ca inainte de a folosi untul sa-l dai prin razatoare.
Untul dat prin razatoare atinge temperatura camerei mult mai repede.
Cheia succesului pentru multe prajituri este untul moale,nu topit,cu o consistenta cremoasa,care se incorporeaza foarte bine in compozitie.
Asadar,nu este neaparat nevoie sa scoti untul cu mult timp inainte de a-l folosi.Scos direct de la frigider si razuit pe zimtii cei mai mari ai razatoarei va ajuta inelusele obtinute sa atinga rapid temperatura camerei,lucru ce le face numai bune de integrat in compozitie.
Untul razuit se integreaza mai repede si mai eficient.
Unele retete,cum cele de biscuiti americani ,recomanda folosirea untului in stare rece.
Untul rece din biscuiti se topeste la temperatura din cuptor si ajuta la formarea straturilor delicioase si fragede.
Pentru incorporarea unutului rece in compozitie,ai nevoie de multa rapiditate,pentru a evita incalzirea si topirea untului.
In plus,ai nevoie si de indemanare,pentru ca untul trebuie taiat in bucati foarte mici pentru o integrare mai rapida si eficienta.
Fasiile mici ,reci si perfect razuite se integreaza repede in aluat.
Iata cateva curiozitati despre unt :
Untul a fost obtinut pentru prima data acum 4.000 de ani in Orientul Mijlociu. In acele timpuri, laptele se pastra in burdufuri din piele de capra care erau legate si atarnate. Datorita miscarii acestor burdufuri, s-a obtinut in mod accidental untul.
Untul contine acelasi numar de calorii precum margarina. O lingura de unt are in medie 74 de calorii, la fel ca si o lingura de margarina. Diferenta dintre ele consta in continutul de vitamina A si E, compusi pe care margarina nu ii poate oferi organismului nostru.
Untul este mai galben vara decat iarna. Din laptele vacilor care se hranesc cu iarba proaspata se obtine un unt mult mai colorat, mai galben.
Exploratorii care petrec perioade mai lungi de timp in zonele polare consuma unt foarte des pentru a-si asigura energia necesara si pentru a-si mentine temperatura ridicata in corp. In anul 2008, exploratorul canadian Will Steger si alti sase colegi de-ai sai au consumat bucati mari de unt pentru a-si asigura zilnic un necesar de 7.000 de calorii.
Pentru a produce un kilogram de unt sunt necesari de 20 de litri de lapte. Laptele poate fi transformat in unt in aproximativ 20-25 de minute de agitare continua si viguroasa.
Daca untul nu se topeste in gura, inseamna ca temperatura corpului este prea scazuta. Desigur, acest lucru nu este posibil. Si asta pentru ca untul se topeste de la temperatura de 33 de grade, iar organismul uman intra in hipotermie daca atinge 35-34 de grade.
Iti impartasim si 3 secrete pentru cea mai buna crema cu unt pentru prajituri.
Cea mai simpla si mai dulce crema pe care o poti folosi ca sa decorezi prajiturile are la baza doua ingrediente: untul si zaharul pudra. Aceasta crema se poate folosi si pentru a imbraca torturi, pentru a decora cupcakes sau pentru a face modele cu posul. Ca sa iti reuseasca de fiecare data perfect trebuie cunosti cateva secrete.
Americanii ii spun „buttercream” si sunt cei mai mari fani ai cremei. Ei o folosesc in majoritatea retetelor de prajituri, inclusiv pentru umplerea torturilor. O coloreaza in culorile curcubeului si creeaza din ea decoruri fanteziste pe cupcakes.
La baza este o crema foarte dulce din unt si zahar pudra. Pentru o portie ai nevoie de 115g unt moale (la temperatura camerei) in care mixezi 500g zahar pudra, ¼ lingurita sare, 4-6 linguri de lapte si 2 lingurite extract de vanilie pana cand totul arata ca o spuma.
Rezultatul nu arata intotdeauna ca in reviste. Poate ca obtii o crema putin cam tare sau putin cam prea lichida, dar se poate repara usor cu cateva secrete.
Daca rezultatul este o crema cu o consitenta vartoasa si greu de amestecat ,inseamna ca untul nu a fost inmuiat cat trebuie. Rezista tentatiei de a adauga mai mult lapte. Incalzeste usor amestecul la bain-marie pentru cateva secunde pana cand untul se inmoaie suficient de bine. Astfel, vei reusi sa obtii consistenta dorita.
Daca obtii o crema prea lichida pe care nu o poti folosi in pos ,inseamna ca untul a fost incalzit prea mult. Nu adauga mai mult zahar pudra inainte sa incerci urmatorul secret. Pune vasul in care bati crema intr-o baie de gheata (un vas umplut cu apa rece si cuburi de gheata). Acest truc intareste untul si vei putea sa bati in continuare crema pana cand are consistenta dorita.
Pentru imbunatatirea gustului si aromei
Zaharul pudra are in componenta lui si amidon, care da un gust usor metalic cremei de unt. Acest lucru se poate remedia daca topesti mai intai untul si apoi il amesteci cu zaharul pudra, sarea si laptele intr-un bol metalic. Asaza apoi bolul intr-o oala cu putina apa care fierbe la foc mic. Lasa-l asa timp de 5 minute, amestecand din cand in cand. Ia bolul din apa, adauga vanilia si bate apoi crema pana cand se raceste si devine spumoasa.