Vitrinele cofetariilor, dar si mesele festive ale nuntilor si diverselor evenimente, sunt colorate si mai bogate de cativa ani incoace de aceste mici fursecuri multicolore, numite macarons.
Cunoscutul desert frantuzesc, similar pricomigdalelor, ne surprinde prin culoare si arome variate. Gustul desavarsit si textura practic ti „se topeste-n gura”.
Istoria macarons este insa una fara de culoare si aroma. Fursecurile din faina de migdale au aparut in Europa inca din secolul al VIII-lea , atunci cand arabii au adus migdalele pe continent.
Un fursec simplu, preparat din faina de migdale, albusuri de ou si zahar, pregatit in Italia si servit la nunta Caterinei de Medici cu Henric al II-lea al Frantei, ar fi stramosul macarons-ului de azi.
Denumirea vine din limba italiana, din maccherone, insemnand „aluat fin”.
In bucataria franceza, fursecul din faina de migdale a ajuns cunoscut abia in anii Revolutiei. Pe atunci doua maicute refugiate au inceput sa vanda prajiturile pentru a se intretine. In cele din urma ele au fost numite „surorile Macarons”, les Soeurs Macarons.
Faimoase deja, fursecurile au intrat si in cofetariile chic ale Paris-ului.
In cofetaria lui Louis-Ernest Laduree, un morar proprietar de brutarie si patiserie, devenit apoi un simbol in gastronomia franceza, s-au pus bazele succesului macarons-ului cu crema.
In anii ’30, nepotul lui Louis a avut ideea de a lipi doua fursecuri cu crema ganache si de a le prepara cu diferite arome. Succesul a fost unul garantat! Astfel ca, in prezent Laduree este cel mai cunoscut brand de macarons. Lanturi de boutique-uri sunt deschise pe toate continentele.
Macarons este intr-adevar un deliciu culinar. Micul desert reprezinta o provocare atat pentru cel ce consuma, cat si pentru cofetar, datorita flexibilitatii retetei.
Cu textura crocanta la exterior si moale la interior,macarons poate avea zeci de arome si umpluturi. Astfel, de la cele obisnuite, zmeura si ciocolata, espresso sau lavanda, la crema de branza sau caramel sarat, pana la umpluturi condimentate sau neobisnuite ca foie-gras sau caviar.
La prima vedere macarons te atrage prin culoarea sa. Pala si delicata, ori culoare aprinsa, cu o forma eleganta, pastrata indiferent de numeroasele experimente facute de cofetari.