In orice tara exista o cultura a dulciurilor si a modului de preparare a acestora. Retetele au trecut de mult granitele tarilor originare si pot fi degustate oriunde.
Un impatimit adevarat al gastronomiei si al gustului autentic al unui desert original, nu poate decat sa mearga in tara de provenienta a prajiturii in cauza pentru a fi complet satisfacut.
Unde poti sa te rasfeti cu un tort de inghetata mai bun decat in Sicilia sau sa gasesti ecleruri mai desavarsite decat in Franta ?
Iata un top 5 cu cele mai apreciate si cunoscute deserturi din diferite tari :
Franta-Creme Brulee
Crearea faimoasei Creme Brulee este disputata de istorici atat din Franta si Anglia , dar si din provincia spaniola Catalunia.Fie ca se numeste Creme Brulle,Burnt Cream sau Crema Catalana, desertul este unul usor de preparat,gustos si indragit in toate colturile lumii. Creme Brulee poate fi descris ca o varianta mai nobila a clasicei creme de zahar ars. Ingredientele folosite in ambele cazuri sunt: oua,lapte,zahar ars si esenta de vanilie sau coaja de portocala. Bucatarii francezi au mai introdus in retetele lor si rozmarinul,cafeaua,lichioruri de fructe,ciocolata si bucati de fructe. Secretul acestui produs sta in stratul superior de zahar ars,caramelizat care este descris ca fiind de un gust dumnezeiesc,astfel ca, desertul era servit,cu precadere,capetelor incoronate si familiilor de nobili din Anglia si Franta incepand din secolul al XVIII-lea.
Austria-Sachertorte
Sachertorte este mandria bucatariei vieneze si unul dintre cele mai celebre deserturi din lume. De asemenea este considerata,de aproape 180 de ani, si cea mai buna prajitura de ciocolata creata vreodata. Povestea desertului incepe in 1832, cand printul Metternich, avand o cina de organizat cu invitati de rang inalt din Europa. Acesta a cerut bucatarilor regali sa prepare un desert cum nu s-a mai pregatit vreodata. Maestrul bucatar al casei regale, din motive neclare, a sustinut ca este bolnav si nu poate prepara ce i s-a cerut. Astfel ca, sarcina a cazut pe umerii unui tanar ajutor de bucatar.
Franz Sacher, un austriac de origine evreiasca, de numai 16 ani, a pregatit desertul spectaculos,impresionand peste asteptari pe cei prezenti la cina. Prajitura de ciocolata ii poarta de atunci numele, iar ,fiul sau, Eduard, dupa ani de studii de specialitate, a preluat reteta si a creat faimosul tort in forma cunoscuta azi. Un Sachertorte original poate fi achizitionat doar din Viena si Salzburg, locuri unde se gasesc hotelurile Sacher, infiintate chiar de Eduard Sacher. Variante ale prajiturii se pot gasi si in Innsbruck si Graz, in cafenelele Sacher. Prajitura Sachertorte este formata din straturi dense, nu foarte dulci,de pesmet fin sau chec de ciocolata,cu unul sau doua straturi de gem de caise in interior,totul acoperit cu glazura consistenta si uniforma de ciocolata.Compozitia mai contine si miez de nuca,uneori coacaze sau martipan,si este servita,la cerere,si cu multa frisca.
Spania-Churros
Mai sunt numiti si gogosi simple pentru ca ingredientele sunt cele clasice retetelor de gogosi,si anume : apa, faina,unt si oua. Diferenta o face forma de bagheta care se rupe in bucati dupa preferinta celui ce consuma. Exista variante de churros care includ si cartofi. Fac o companie savuroasa alaturi de o ciocolata calda. Devin mai deliciosi atunci cand sunt stropiti cu ciocolata din belsug. In Uruguay ,churros ii gasim umpluti cu branza topita ,in Cuba cu fructe,iar in Mexic li s-a adaugat vanilie. Spaniolii din sudul si estul tarii servesc churros fara pic de zahar,sustinand ca reteta originala nu include si Aacest ingredient.
Italia-Tiramisu
Gustul delicioasei prajituri Tiramisu se poate incerca azi oriunde. Savoarea, insa, nu este aceeasi cu aceea pe care o obtin maestrii cofetari din Toscana,locul de provenienta al desertului. Ingredientele din Tiramisu-ul toscanez sunt sortimente de branza italiana, faimoasa Mascarpone si crema Zabaglione. Tot in Toscana, cei care prepara acest desert delicios folosesc doar piscoturi facute dupa reteta locala, renumitele savoiardi. La acestea se adauga frisca, zahar, vin Marsala ( in unele regiuni este inlocuit cu esenta de rom sau de brandy),cafea si praf de cacao. Despre Tiramisu se spune ca ar fi un desert servit de sute de ani. Multe surse o indica pe Francesca Valori, nepoata unui renumit bucatar italian,Roberto Linguanotto, drept inventatoarea prajiturii. Bunicul sau ar fi numit prajitura, Tiramisu, dupa numele de fata al Francescai.
Baclava-Turcia,Grecia
Originea baclavalei este o disputa intre istoricii turci si cei greci cu un sfarsit nu prea curand. Grecii sustin ca prajitura este o inventie antica elena, pe cand exista desertul koptoplakous,o forma straveche a baclavalei. Turcii afirma ca desertul respectiv ar fi de fapt halvaua, si ca baclavaua ar fi aparut in Evul Mediu,in zona orasului Gaziantep. Acesta a devenit apoi desertul preferat al suveranilor de la Palatul Topkapi. Baclavaua este o prajitura formata din straturi suprapuse de aluat. Peste acestea se adauga din belsug miez sfaramat de fistic sau nuca. Pe langa acestea se adauga zahar,miere de albine si scortisoara. La final, dupa ce a fost rumenita la cuptor, se adauga portii consistente de sirop sau apa de trandafiri.