Descriere
Încă din secolul al X-lea, focurile de artificii erau o parte integrantă a sărbătorilor religioase chinezeşti, fiind „inventate de aceștia pentru a alunga demonii din timpul ceremoniilor de Anul Nou şi al altor sărbători“ (Revista Popular Mechanics).
Howard Harper a scris în cartea sa Days and Customs of All Faiths: „Din cele mai vechi timpuri ale păgânismului, oamenii au purtat torţe şi au aprins focuri cu ocazia marilor ceremonii religioase. Era cât se poate de firesc ca la sărbătorile lor să se introducă focurile de artificii, senzaţionale prin culoare şi prin lumina care dădea impresia că se mişcă singură“.
La scurt timp după ce focurile de artificii au fost adoptate şi de creştinii nominali, artificierii au primit un sfânt protector. The Columbia Encyclopedia prezintă povestea Sfintei Varvara: „Se spune că tatăl ei ar fi închis-o într-un turn, după care ar fi ucis-o pentru că devenise creştină. El a fost lovit de trăsnet. Printr-o extensie analogică, Sf. Varvara a devenit protectoarea fabricanţilor şi utilizatorilor de arme de foc şi de artificii“.
Sursa: Watchflower Online Library