Nimeni nu rezista in fata unei bucati de Tiramisu! Cremos, aerat si proaspat, Tiramisu este o prajitura autentic italiana, dar ale carei origini sunt inca subiect de disputa intre cateva regiuni ale Italiei.
Unii pretind ca prajitura a fost inventata prin secolul al XVI-lea, dintr-o intamplare, in timpul vizitei unui cunoscut duce in Siena, oras principal din regiunea Toscana.
Venetienii, la randul lor, sustin ca prajitura Tiramisu a fost creata pe la mijlocul Renasterii, pentru curtezane. Acestia pretind ca desertul avea proprietati afrodisiace.
Reteta veche cuprindea un ingredient recunoscut ca fiind afrodisiac, branza de capra si esenta tare de cafea.
O alta terorie, din Lombardia de aceasta data, spune ca prajitura a aparut din grija unui patiser zgarcit, care a amestecat resturi de biscuiti cu niste alte resturi de crema, doar ca sa nu fie nevoit sa le arunce la gunoi.
Gastronomi de renume alaturi de istorici au incercat de-a lungul timpului sa stabileasca, cat mai precis cu putinta, cand si unde a luat nastere desertul Tiramisu. Meritul ii revine sigur Italiei si este primul desert pentru pregatirea caruia s-a folosit crema de branza si cafea, alaturi de biscuitii moi.
Numele prajiturii de Tiramisu nu a fost acesta dintotdeauna. Undeva, acum ceva timp, prajitura se numea „Bagatela Toscana”. Se stie ca prima prajitura „Bagatela Toscana” a aparut intr-o bucatarie unde se faceau bunatati cu ocazia vizitei Marelui Duce Cosimo al III-lea de Medici. Cosimo a fost incantat de acest desert si a dorit sa ia cu el, la Florenta, reteta prajiturii.
Desertul s-a mai numit si „Supa Ducelui”. In traducere mai exacta, Tiramisu inseamna „Ridica-ma”, referitor la calitatile afrodisiace recunoscute.
Chiar si in ziua de azi,Venetia, Lombardia, Piemonte si Toscana inca isi disputa paternitatea acestui desert.
Ingredientele pentru prajitura Tiramisu sunt oua, zahar, celebra branza mascarpone, lichior de Marsala, biscuiti, cafea rece si cacao pudra. Reteta este una versatila. Aceasta permite variante de la cele foarte simple la cele mai complicate. Se poate adauga alcool, poate avea texturi diferite, cu blat sau fara blat.
In restaurante, gasim unele variante si cu inghetata. Unii o prefera cu fructe si lapte, sau cu diferite tipuri de biscuiti, uneori servite chiar si la pahar.