Scortisoara, un condiment exotic pentru prajituri

Unul dintre cele mai utilizate condimente in sezonul rece pentru produsele de patiserie – cofetarie si nu numai este – scortisoara. Gustul acestui condiment este cu adevarat unul deosebit, scortisoara fiind tentanta a fi mancata si numai daca o privesti, aspectul ei fiind la fel de interesant precum este si gustul. Deserturile dar si bauturile care contin in compozitia lor scortisoara beneficiaza de o aroma puternica si de un gust special.

Ceea ce multi oameni nu stiu este faptul ca scortisoara aduce si multe beneficii organismului uman, ea fiind recomandata a fi consumata de catre medicii care isi desfasoara activitatea zilnica profesionala in tara noastra sau in strainatate, persoanelor care sufera de afectiuni ale rinichilor, celor care au probleme cu respiratia sau cu ligamentele. In plus, chiar cosmeticienii recomanda scortisoara a fi utilizata pentru uzul extern, aceasta avand proprietati curative pentru tenul imbatranit. Totusi, scortisoara este condimentul ideal pentru cofetarii si patiserii care creeaza zilnic retete noi de prajituri.

Istoria condimentului scortisoara

Conform manuscriselor vechi, se pare ca scortisoara este unul dintre cele mai antice condimente din lume. Legenda spune ca aceasta dateaza dinainte de anii 2000 I.Hr., fiind un produs original din India. Scortisoara provine de la un arbore cu denumirea de – Cinnamonum verum.

In mormintele faraonilor egipteni s-au descoperit desene care atesta ca scortisoara era folosita intens inca din perioada Egiptului Antic insa se pare ca acest condiment nu era accesibil si omului de rand, scortisoara fiind considerata in acele vremuri un produs de lux la care avea acces doar vita nobila. In zilele noastre scortisoara este dupa piper al doilea cel mai utilizat condiment din lume, atat pentru produsele de cofetarie – patiserie, al bauturilor sau al unor feluri principale de mancare, cat si ca aromatizant sau tratament de tratare a anumitor boli ale organismului uman.

Aromatizarea deserturilor cu ajutorul scortisoarei

Scortisoara este un condiment care ofera preparatelor de cofetarie – patiserie un gust unic si intens, fiind preferata de catre cofetari si patiseri mai ales in timpul sezonului toamna – iarna. Aroma ei este usor versatila si tocmai de aceea se potriveste cu mai multe tipuri de deserturi. Printre principalele deserturi care se asorteaza perfect cu scortisoara, enumeram – chechuri, cozonaci, tarte cu fucte, torturi, diferite prajituri de cofetarie, la aproape orice crema, in combinatie cu ciocolata si chiar la inghetata.

Pe langa combinatia scortisoarei cu ciocolata alba sau neagra, acest condiment merge foarte bine si alaturi de batoanele de vanilie, de caramel si mai ales impreuna cu zaharul brun. Turta dulce este principalul desert la care cofetarii si patiserii adauga scortisoara pentru un gust unic si intens, dar o utilizeaza si la creearea altor fursecuri si biscuiti care fara acest condiment nu ar avea aroma intensa pe care le-o ofera scortisoara.

Lasă un răspuns