Salam de biscuiti, prajitura care ne aminteste de bunica

In zilele noastre in comert gasim de cumparat salam de biscuiti sub diferite forme, arome si compozitii. In zilele de demult insa salamul de biscuiti era dulcele preferat de catre copii, un desert pe care nu il vedeam decat pe masa de sarbatori, un dulce pe care il savuram cu placere ori de cate ori aveam ocazia.

Cu timpul insa, reteta clasica de salam de biscuiti s-a modificat, existand foarte putine gospodine care inca o mai utilizeaza. In randurile de mai jos o sa descoperiti reteta clasica de salam de biscuiti. Aceasta reteta este cea pe care o preparau mamele, bunicile si strabunicile noastre in perioada sarbatorilor de iarna si nu numai.

Reteta originala de salam de biscuiti se prepara in aproximativ jumatate de ora, din ea reiesind aproximativ 10 portii.

Ingrediente reteta originala salam de biscuiti 

– jumatate de kilogram de biscuiti

– 300 de g de unt proaspat de preferat cu cat mai mult continut de grasime

– 200 de g de rahat turcesc sau normal

– 250 de g de zahar alb

– 200 g de nuca prajita proaspat si macinata

– 200 g de stafide care trebuie inmuiate in prealabil intr-o lingurita de rom sau de esenta de rom

– 3 linguri mari de cacao neagra

– 300 ml de lapte.

Mod de preparare prajitura salam de biscuiti 

Pentru a prepara salam de biscuiti nu avem nevoie de foarte multe cunostinte in domeniul patiseriei. Aceasta reteta este foarte usor de preparat si are un gust extraordinar de bun fiind reteta ideala in zilele geroase de iarna. Mai intai de toate rupem foarte bine biscuitii in bucati medii sau mari, astfel incat ei sa arate foarte bine in salam. De asemenea este recomandat sa punem cat mai multe fructe confiate, stafide sau nuci, pentru ca acesta sa arate cat mai aspectuos.

Deschidem aragazul la foc mic. Intr-o oala cu fund dublu turnam apa impreuna cu laptele si zaharul, amestecand continuu pana cand zaharul se topeste de tot. Apoi adaugam cacaoa, zaharul vanilat, esenta de rom daca dorim etc . În tot acest timp amestecam bine de tot si adaugam untul pe care il lasam sa se topeasca complet. Se ia compozitia de pe foc si se toarna in stare fierbinte peste biscuiti. Tot in acest pas se adauga si stafidele si se amesteca bine, astfel incat toate ingredientele sa se aseze uniform. La sfarsit acoperim vasul cu folie alimentara si il punem intr-un loc racoros pentru a se odihni macar doua ore.

Intre timp, intindem foarte bine o folie alimentara sau o bucata mare de hartie de copt pe masa. Dupa ce au trecut cele doua ore in care compozitia a stat la racoare, o asezam pe masa de lucru impartind-o in trei parti, lucrand cu fiecare in parte si modeland compozitia in asa fel incat sa reiasa forma unui salam. Inchidem fiecare salam cu ajutorul foliei si le bagam la frigider. Specialistii din domeniu ne recomanda sa il lasam macar o noapte la frigider inainte de a-l taia, altfel riscand sa se destrame in momentul in care il scoatem din folia alimentara.

Pofta buna!

Lasă un răspuns