Gatesti multe feluri de mancare, investesti timp si enegie in pregatirea lor, dar nu stii cat timp poti sa le pastrezi astfel incat sa te poti bucura de ele in siguranta. In acest articol iti venim in ajutor cu cateva sfaturi in acest sens preluate de la specialistii in domeniul alimentatiei.
Important de retinut este faptul ca mancarea gatita si depozitata timp de mai multe zile, chiar si in frigider, reprezinta un mediu propice de cultura in dezvoltarea de micro-organisme care pot determina infectii digestive.
Specialistii si nutritionistii recomanda consumarea oricarui preparat gatit in 24 de ore de la gatire, dar si respectarea unui set de reguli care te vor tine la distanta de eventuale afectiuni.
Regulile de aur in prepararea, depozitarea si consumarea mancarii gatite sunt urmatoarele:
1. Intotdeauna foloseste pentru mancarea pe care doresti sa o gatesti ingrediente de calitate, provenite din surse sigure, apa potabila de provenienta sigura si gateste complet si corect alimentele din punct de vedere termic.
2. Evita contactul intre legumele proaspete sau carne proaspata cu felurile de mancare gatite, chiar si in interiorul frigiderului, deoarece acestea pot si transmitatoare de bacterii sau microbi. Nu depozita in frigider fructe, legume sau verdeturi nespalate in prealabil, pentru ca acestea sunt purtatoare de paraziti sau insecte.
3. Dupa ce procesul de gatire s-a terminat, nu lasa felul de mancare sa se raceasca la temperatura camerei mai mult de doua ore inainte de a-l transfera in frigider. Chiar daca mancarea nu este racita complet, pastreaz-o in recipiente mai mici, astfel incat racirea in frigider va fi mai rapida.
4. Regleaza temperatura frigiderului corect, astfel incat sa nu depaseasca -5 grade Celsius. Bacteriile se vor dezvolta mai rapid daca nu se respecta aceasta limita.
Depozitarea corecta
5. Alimentele gatite termic se pastreaza in mod optim pe rafturile de sus ale frigiderului, acolo unde aerul este mai rece. Evita aglomerarea spatiului din frigider, pentru ca acesta sa functioneze in parametri optimi, iar aerul rece sa poata circula mai bine printre recipientele depozitate.
6. Pastreaza mancarea in frigider in recipiente perfect inchise, cum sunt caserolele sau vasele etanse care o protejeaza in parametri optimi de contactul cu aerul. O alta solutie ar fi utilizarea capacelor sau a foliei alimentare.
7. Reincalzeste felurile de mancare in mod corect, la o temperatura de peste 70 de grade Celsius, amestecand in continuu pentru a te asigura ca se incalzeste in uniform. Specialistii sustin ca temperaturile neuniforme pot creste riscul de dezvoltare a bacteriilor.
8. Daca nu esti sigura ca vei reusi sa consumi mancarea preparata in urmatoarele zile, o solutie eficienta ar fi congelarea. In acest fel vei reusi sa o pastrezi mai mult timp. Portioneaza felurile de mancare pentru a le consuma treptat, deoarece o data congelate, acestea nu trebuie recongelate. Ciorbele si supele rezista in congelator pana la o luna, ambalate in caserole.
9. Specialistii sustin ca preparatele pe baza de carne sau legume nu trebuie sa depaseasca 4 zile de la depozitare. Acesta este termenul maximum in care poti tine la frigider ciorbe, supe, tocanite. Un ou fiert poate rezista si o saptamana la rece, in timp ce un sandvis maximum doua zile. Sfat: noteaza datele cand au fost gatite!
10. Mentine o igiena impecabila in bucatarie, in frigider si, mai ales, pe blatul de lucru unde sunt manipulate toate ingredientele. Spala-te mereu pe maini si curata atent ustensilele de bucatarie.