Prăjituri tradiționale românești

Cum orice masă adevărată la români se încheie întotdeauna cu un desert, îți prezentăm câteva dintre rețetele de prajituri tradiționale și delicioase, pe care să le încerci atunci când ți se face poftă de ceva autentic românesc.

Prăjitura Albă ca Zăpada este relativ ușor de făcut, aproape totul se măsoară cu lingura, iar ingredientele care o compun sunt la îndemâna oricui, lucru ce o face atât de populară.

Ingrediente pentru foi:
10 linguri de lapte
10 linguri de zahăr
10 linguri de ulei
o linguriță rasă bicarbonat de amoniu
făină (aproape 550 gr)
2 ouă
Ingrediente pentru cremă:
un litru lapte
8 linguri făină
6 linguri zahăr
200 gr unt
zahăr vanilat, coajă de lămâie
sucul de la o lămâie
Preparare:
Toate ingredientele pentru foi se amestecă într-un bol până se formează un aluat omogen, potrivit de tare. După 30 de minute, aluatul se împarte în trei. Fiecare foaie de aluat se întinde pe fundul unei tăvi unse cu unt și tapetate cu făină și se coace 15 minute la cuptor (la 170 grade Celsius). Foaia nu trebuie să se rumenească.
Într-un vas se pune laptele, zahărul, coaja de lămâie și făina pentru cremă și se amestecă pe aragaz, la foc mic. După ce crema începe să se îngroașe, se lasă la racit; ulterior se adaugă untul cubulețe și zeama de lămâie. Se trece apoi la asamblarea prăjiturii: pe o tavă întinsă se pune o foaie, peste care se întinde jumătate din crema obținută. Se continuă cu a doua foaie și cu restul de cremă. La final, peste ultima foaie, se presară zahăr pudră și se lasă prăjitura câteva ore la frigider, ca să se înmoaie. Se taie apoi cubulețe.

Salamul de biscuiți reprezintă pentru mulți gustul copilăriei. Este un desert ușor, făcut în casă, după rețete moștenite în familie.

Ingrediente
270 gr biscuiți populari
50 gr cacao
130 gr unt
5 linguri de lapte
125 gr zahăr
esență de rom, zahăr vanilat
zahăr pudră pentru tăvălit
coli de celofan
Preparare:
Untul, cacaoa și zahărul se amestecă pe foc, într-un vas, până se omogenizează totul. Separat, într-un alt vas, se rup biscuiții în bucați mici, peste care se adaugă zahărul vanilat și romul. Biscuiții se amestecă apoi cu untul și cacaoa. Dacă amestecul astfel obținut este sfărâmicios, se mai adaugă 4 – 5 linguri de lapte – până când, încercând să facem o biluță din aluat, vedem că nu se sfărâmă.
Toată compoziția se modelează apoi sub formă de cilindru, se pudrează cu zahar și se ambalează foarte strâns într-o folie de celofan. Se lasă câteva ore la rece, pentru a putea fi tăiat salamul de biscuiți.

Prăjitură cu mere

Ingrediente:
Pentru aluat:
200 gr unt
100 gr zahăr
200 ml apă minerală
un ou
3 plicuri zahăr vanilat
sare
1 pachet praf de copt
făină (cât cuprinde)

Pentru umplutură:
8 mere
100 gr zahăr
1 linguriță scorțișoară măcinată
50 gr unt
Preparare:
Într-un vas se pune untul tăiat cubulețe, împreună cu zahărul, sarea, oul și apa minerală. Se amestecă toate ingredientele. Se adaugă treptat făina și praful de copt și se amestecă totul până se obține un aluat omogen care nu se lipește pe mâini. Aluatul se acoperă cu o folie alimentară și se lasă 30 de minute la rece.
Separat se curață merele și se rad pe răzătoarea mare, după care se amestecă cu zahărul, untul tăiat cubulețe și praful de scorțișoară. Umplutura se pune pe foc și se amestecă 5 – 7 minute. Se lasă să se răcească.
Aluatul se scoate de la frigider și se împarte în două. Într-o tavă se întinde o foaie groasă de un centimetru, peste care se pune umplutura de mere. Se întinde apoi și cealaltă foaie și se introduce la cuptorul încălzit la 180 de grade. După ce se coace (timp de aproape o jumătate de oră), se răcește și se pudreaza cu zahăr pudră.

Prăjitura cu vișine

În România, dacă e vară și a început sezonul vișinelor, atunci e neapărat ca în aproape toate bucătăriile românești să se pregătească acest desert.

Ingrediente:
4 ouă
150 gr zahăr
100 ml ulei, 1 plic praf de copt
180 gr făină
2 plicuri zahăr vanilat
200 gr vișine (fără sâmburi)
sare
Preparare:
Albușurile se bat spumă, cu un praf de sare. Zahărul se adaugă treptat peste albușuri și se mixează bine. Se pun gălbenușurile, făina, praful de copt, zahărul vanilat și uleiul. Se amestecă totul până se omogenizează. Compoziția obținuta se toarnă într-o tavă tapetată cu hârtie de copt.
Se presară vișinele din loc in loc, peste compoziție, și se coace timp de aproximativ 30 de minute la cuptorul încălzit la 180 de grade Celsius. Se lasă apoi să se răcească și se pudrează cu zahăr.

Negresa

Ingrediente:
un ou
o cană zahăr
2 căni făina
1 cană ulei
1 cană lapte
2 linguri cacao
3 linguri gem
o linguriță bicarbonat de sodiu
Preparare:
Toate ingredientele se pun într-un bol și se amestecă cu mixerul sau cu un tel. Compoziția astfel obținută se toarnă într-o tavă unsă cu unt și tapetată cu făina. Se dă apoi la cuptor aproximativ 35 de minute sau cât este nevoie până se coace. După ce se răcește, se poate pudra cu zahăr sau se poate glazura cu ciocolată topită.

“Poale-n brâu” sunt micile plăcinte rotunde din aluat de cozonac, umplute cu urdă și smântână, vedete în multe bucătării din Moldova.

Aluatul de cozonac:
500 g făină
2 ouă
25 g drojdie
50 g zahăr
150 ml lapte
50 g unt
sare

Umplutură:
250 g urdă
2 ouă
100 g zahăr
2 linguri smântână
coajă de lămâie și stafide (opțional)

Preparare:
Se face un aluat ca de cozonac din ingredientele de mai sus, având grijă ca drojdia să fie diluată înainte în puțin lapte călduț. Înainte de a fi încorporate în făină, ouăle se bat cu zahărul, sarea, untul topit și laptele călduț.
Ingredientele pentru aluat se pun în mașina de pâine sau în bolul pentru frământat în ordine, după cum urmează: făina cu drojdia diluată în lapte călduț în mijloc. După ce aceasta spumează, se bat ouăle cu zahărul, sarea, untul topit și laptele, iar apoi se adaugă la compoziție.
Aluatul bine frământat se întinde într-o foaie de 1 cm grosime și se taie în pătrate.
Se face umplutura din urdă amestecată cu ouă, zahăr, smântână, coajă de lămâie și stafide (opțional). Se ia din umplutură cu o lingură și se așează în mijlocul fiecărui pătrat.
Fiecare pătrat se împăturește către mijloc, în formă de plic. Plăcintele se lasă 10-15 minute să crească.
Poalele-n brâu astfel obținute se dau la cuptor așezate pe o tavă tapetată cu hârtie de copt la temperatura de 180 de grade pentru aproximativ 40 de minute.

Lasă un răspuns