Croatia este o atractie turistica tot mai apreciata in randul romanilor. Insa, putini sunt cei care, pe langa peisajele de poveste, cunosc tara si prin varietatea de prajituri si preparate culinare pe care le ofera.
Rabska torta, prajitura din Rab, este un desert originar din insula Rab, Croatia. Veche de peste 800 de ani, despre aceasta prajitura se zvoneste ca ar fi fost preparata pentru prima data in anul 1177 pentru Papa Alexandru al III-lea. Acesta se afla in Croatia cu ocazia binecuvantarii catedralei Adormirea Maicii Domnului din Rab. Prajitura a devenit in scurt timp o delicatesa servita in special in randul aristocratilor, in vremea cand insula Rab apartinea Republicii Venetiene.
Ce o face speciala este aroma prajiturii data de combinatia de migdale, lamaie si lichiorul dulce-amarui Maraschino (preparat din cirese Marasca si samburii acestora). Forma originala a prajiturii este cea de melc, insa ea se gaseste in magazine si sub alte forme. Astazi, Rabska torta se pregateste la ocazii speciale, reteta originala fiind cunoscuta de doar cateva persoane.
Daca si voi va ganditi la urmatoarea destinatie culinara, Rabska torta este motivul perfect care va poate purta pe drumul spre Croatia.
Reteta Rabska torta
Ingrediente aluat:
4 oua
4 linguri zahar
4 linguri untura sau unt
1 lingura lichior Maraschino (puteti inlocui cu cherry)
2 linguri apa
Faina cat cuprinde
Ingrediente umplutura:
1 kg migdale curatate, fara coaja
Cateva migdale amarui si muguri de pin
1 kg zahar granulat
6 oua coaja de la 1 lamaie si de la 1 portocala
30 ml lichior Maraschino
Mod de preparare:
Toate ingredientele se amesteca si se face un aluat ce va fi lasat sa se odihneasca timp de o ora.
Pentru umplutura, se macina fin mai intai migdalele, apoi mugurii de pin. Apoi, se adauga zaharul, coaja de lamaie si portocala, lichiorul si ouale batute. Acestea se amesteca lent si se lasa crema deoparte, pana consistenta devine mai putin lichida.
Dupa ce aluatul s-a odihnit o ora, se imparte in doua cantitati egale. Se intinde, apoi, o parte in foaie subtire si se taie fasii de 5 cm latime. Peste acestea se intinde umplutura, lasand marginile goale. Se intinde si a doua parte de aluat, se taie doua fasii lungi de 1 cm latime. Acestea se plaseaza de o parte si de alta a bucatii mai mari de aluat, in asa fel incat umplutura sa nu curga. La final, umplutura se niveleaza cu ajutorul unei furculite.
Prajitura se da la cuptorul preincalzit si se coace la 1000C, timp de aproximativ 40 de minute. Dupa ce este scoasa din cuptor, se insiropeaza cu putin lichior de Maraschino, iar cand se raceste, se presara deasupra zahar pudra.
Pofta buna!