Prajituri care au facut istorie

De-a lungul timpului in fiecare tara din lume si-au demonstrat calitatile mii de cofetari si patiseri. Fiecare dintre ei au incercat sa impresioneze prin calitatile culinare de care dau dovada, creand retete inovative de prajituri, care de care mai gustoase, mai aspectuoase si mai pretentioase, astfel incat sa se diferentieze prin retetele lor de concurenta.

Si cum deserturile au aparut inca din antichitate, va puteti da seama ca la ora actuala pe plan international exista cateva deserturi care au in spate o istorie lunga si interesanta. Dintre cele mai importante dulciuri cu istorie fascinanta in spate se numara si urmatoarele doua:

Dobosul unguresc

Dobosul este un desert traditional unguresc foarte delicios si aspectuos. Aceasta prajitura duce in spate o istorie interesanta care isi are inceputul in perioada regala. S-a intamplat ca bucatarul printului din acea vreme sa se imbolnaveasca si a trebuit sa ii ia locul in bucatarie un baiat de numai 16 ani pe numele sau Franz Sacher.

Acesta a fost nevoit sa isi demonstreze calitatile si sa gateasca pentru print si pentru toata casa regala. La desert a ramas in pana de idei si s-a gandit sa pregateasca un dulce care sa fie gustos, dar sa fie si preparat cat mai rapid. In acest mod a luat fiinta prajitura dobos. Fiind ucenicul bucatar al casei regale, copilul trebuia sa se gandeasca la un desert care sa fie si elegant.

Astfel, acesta a servit dupa felurile principale de mancare, un tort care consta intr-un blat foarte pufos preparat din unt, oua si crema de ciocolata, umplut cu gem de caise in mijloc. In acea vreme insiroparea cu sirop nu era la moda insa, fiind nevoie ca prajitura sa fie si eleganta, tinand cont ca se servea la oamenii de rang inalt, Franz s-a gandit sa il orneze cu ciocolata din belsug, iar pentru ca invitatilor sa nu le fie rau de la atata dulceata, a preparat si o crema din smantana batuta.

Nici nu mai este nevoie sa spunem cat de incantati au fost invitatii de gustul delicios al dobosului, aceasta fiind principala si prima reteta a Dobos Torta, reteta care a intrat imediat in meniul de deserturi al casei regale unguresti.

Tiramisu, o alta prajitura celebra

Tiramisu este desertul principal care se gateste in zilele noastre mai ales atunci cand sarbatorim ceva. Istoria lui insa este destul de lunga, prima reteta de tiramisu inventandu-se cu aproximativ cateva secole in urma. Exista multe controverse in privinta acestei prajituri, multi revendicand-o, atat Viena cat si locuitorii Italiei.

Reteta de tiramisu clasica nu continea exact ingredientele care se gasesc azi in aceasta prajitura, datorita faptului ca nu existau toate. Astfel, in timpurile de demult tiramisu era facut cu branza de capra si esenta foarte tare provenita din boabele de cafea. De altfel, se spune ca in Italia exista un patiser foarte zgarcit care nu stia ce sa faca cu resturile de biscuiti ramasi si a preferat sa inventeze o prajitura in care sa introduca aceste resturi de biscuiti alaturi de branza de capra si cafea.

Conform studiilor facute de catre cei care isi desfasoara activitatea profesionala in acest domeniu reiese totusi ca, tiramisu este o prajitura traditionala italiana. De altfel, este si prima prajitura din lume care inglobeaza in ingredientele sale branza, biscuitii si cafeaua. De-a lungul timpului si numele acestui dulce s-a tot schimbat, la inceput denumindu-se – Bagatela Toscana, apoi – Supa Ducelui si mai tarziu primind denumirea de Tiramisu.

Lasă un răspuns