Placintele, delicii traditionale in Romania

Atat pe teritoriul tarii noastre cat si teritoriul altor tari din lumea intreaga placintele ocupa un loc fruntas in gama produselor de patiserie – cofetarie. Cu mere, pere sau alte ingrediente, ornate din plin cu frisca sau cu zahar pudra, placintele au fost dintotdeauna desertul preferat al romanilor. In tara noastra, placintele sunt pregatite in functie de zona si traditii.

Daca in regiunea Moldovei placintele poale-n brau sunt cele mai cunoscute, in celelalte regiuni din tara sunt preferate placintele cu mere sau gutui si chiar cele cu carne. Acestea sunt preparate cu drag de catre gospodinele iscusite dar pot fi si achizitionate gata facute din diferite magazine cu specific de patiserie – cofetarie. Tinand cont de gustul lor absolut delicios si de aspectul fabulos, placintele poarta totusi in spate o istorie destul de lunga.

Cand au aparut pentru prima data placintele

In fiecare tara din lume placintele sunt total diferite. In unele parti sunt preferate cele cu umplutura sarata iar in altele cele cu umplutura dulce. De asemenea si forma lor este diferita de la regiune la regiune, in unele tari fiind preferate placintele rotunde, in altele cele patrate sau dreptunghiulare. In unele tari placintele se impaturesc, in altele se ruleaza etc

Istoria spune ca aceste delicatese au aparut pentru prima data in Egipt in timpul Faraonului Ramses al II-lea, gasindu-se dovezi arheologice in mormantul acestuia, cu desene de placinte. Conform acestor desene reiese ca primele placinte din lume erau de forma rotunda, fiind facute din orz, ovaz sau faina de grau si tinand cont de faptul ca in acea perioada inca nu era descoperit zaharul, ele erau indulcite cu miere de albine. Cu timpul mierea de albine a disparut din peisaj, ea fiind inlocuita cu carnea de pui si astfel inventandu-se placintele cu carne, un fel de mancare foarte consistent. Grecii au preluat imediat reteta de placinte insa nu cea cu carne ci cea cu miere de albine, umplutura placintelor grecesti fiind cu fructe din abundenta. De altfel, placintele grecesti au si o dimensiune mult mai mica.

Placintele pe teritoriul Romaniei

In tara noastra placintele poarta un rol extrem de important in categoria produselor de patiserie – cofetarie. Imediat cum au aflat de aceste dulciuri minunate, romanii din antichitate au reinventat reteta placintelor. Au tinut cont ca placintele pot fi si un fel principal de mancare dar si un desert, reiventand ambele retete. Ei au fost singurii din lume care in acea perioada au adaugat grasime de origine vegetala sau animala in prepararea aluatului elastic de placinte, cu scopul de a nu se usca carnea folosita la prepararea lor. In plus, tot romanii au adaugat pe langa carne si oua in umplutura placintelor iar denumirea de –  placenta vine tot de la romani. Placinta cu branza a fost inventata tot de catre romani, acestia considerand ca este o ofranda perfecta pentru zei la acea perioada.

In zilele noastre placintele poarta un rol deosebit in retetele cofetarilor si patiseriilor din lumea intreaga. Indiferent daca ele sunt pregatite ca si fel principal sau ca desert, pentru o sarbatoare anume sau pentru a fi mancate la orice masa in timpul zilei, cu siguranta ca placintele dulci sau sarate sunt alegerea ideala pentru oricine si desertul preferat mai ales de catre romani.

Lasă un răspuns