Papanasii

Sunt papanasii un desert 100% romanesc?


Papanasii sunt considerati un desert traditional romanesc, desi, verosimil sau nu, circula ideea ca acest lucru nu ar fi 100% adevarat.
Atunci cand turistii ne calca pragul tarii noastre si dorim sa-i impresionam cu fel si fel de retete romansati, le prezentam sarmalele, ciorbele noastre, fasolea cu ciolan, micii, piftia, etc. Ei bine cand vine vorba despre desert in prim plan sunt papanasii. Este desertul traditional preferat de majoritatea romanilor si care se regaseste in mai toate restaurantele cu profil traditional si nu numai.

Papanasii au origini bine infipte in Moldova, desi circula ideea ca papanasii provin din Imperiul Austro-Ungar sau chiar din indepartatele vremuri ale Danemarcei. Papanasii au o legenda amuzanta care vine tocmai din … Danemarca: „Un capitan de vas, încercand sa struneasca carma in timp ce manca o gogoașa, probabil luat prin surprindere de valurile puternice, a infipt desertul intr-una din spitele carmei ca sa isi poata folosi ambele brate si a salvat generatii intregi de gospodine de la coacerea miezului problematic.”, potrivit historia.ro.
Ei bine, lasand la o parte aceste povesti, un lucru este cert: papanasii ca desert de sine statator se servesc numai in Romania.

Papanasii traditionali fata de gogosile simple au in compozitia lor branza de vaci, se pot servi cu o lingura de smantana dulce. Dar si cu dulceata sau cu gem de fructe, in functie de gusturi. Acestia se prepara intr-un timp relativ mediu si au in compozitie oua, faina, si branza dulce.

Reteta

Ingrediente:

– 750 de g de branza de vaci proaspata cu continut ridicat de grasime

– 150 de g de zahar alb

– 500 de g de faina alba

– 3 out preferabil de tara sau ecologice

– un praf de copt

– 1 varf de sare

– doua esente de lamaie

– jumatate de kilogram de ulei care va fi folosit la prajirea papanasilor cu dulceata.

Mod de preparare:

Pe langa gustul delicios al papanasilor si dulceata poarta un rol extrem de important. Tocmai de aceea vom alege dulceata pe care o dorim, cea care ne place, mai dulce sau mai acra. De asemenea este recomandat sa avem si putina smantana la dispozitie pentru ornare. In următoarea etapa, pentru a pregati reteta de papanasi cu dulceata trebuie să avem toate ingredientele.
Mai apoi, faramitam foarte bine branza pe care o punem intr-un castron de dimensiuni generoase in care adaugam si ouale batute foarte bine, esentele de lamaie și sarea. Este recomandat sa se amestece foarte bine cu ajutorul unui mixer pentru omogenizare completa.

Dupa ce se amesteca bine se pune si faina precum si praful de copt si se amesteca din nou. La sfarsit se va amesteca foarte bine pana cand aluatul nu se lipeste de mana insa nici nu este prea tare, astfel incat sa poata fi modelat după bunul plac.
Cu ajutorul unei linguri se imparte aluatul reiesit în 15 bucati mai mari si inca 15 bucati mai mici pentru mot. Bucatile cele mari se modeleaza in forma rotunda iar cele mici in forma de bila. De asemenea, bucatile mari, in mijloc se turtesc facand o mica gaurica care treptat se largește tot cu mana.

A doua etapa este prajirea papanasilor cu ajutorul unei tigai mai mari si adanci din fonta. Mai intai de toate se toarna uleiul care se lasa sa se incinga foarte bine iar apoi se prajeste fiecare bucata de papanas pana cand se rumeneste bine. Cu ajutorul unei palete de bucatarie se scoate fiecare papanas pe rand si se aseaza pe o hartie absorbanta astfel incat sa se extraga uleiul ramas in exces si se servesc calzi cu smantana si dulceata dupa gustul fiecaruia.

Daca ti-am facut pofta de ceva dulce poti comanda pe site-ul nostru sau te asteptam in locatiile noastre:

Cofetăria Palibo:

0758 95 95 95
palibo.ro

📌𝐏𝐨𝐝𝐮 𝐑𝐨𝐬̦, 𝐀𝐥𝐞𝐞𝐚 𝐑𝐨𝐳𝐞𝐥𝐨𝐫
📌𝐂𝐚𝐧𝐭𝐚, 𝐌𝐨𝐚𝐫𝐚 𝐝𝐞 𝐟𝐨𝐜 𝐧𝐫. 𝟐
📌𝐕𝐢𝐬̦𝐨𝐢𝐚𝐧𝐮, 𝐃𝐉𝟒𝟖 𝐋𝐮𝐧𝐜𝐚 𝐂𝐞𝐭𝐚̆𝐭̦𝐮𝐢𝐢

📌𝐓𝐚̆𝐭𝐚̆𝐫𝐚𝐬̦𝐢, 𝐄𝐬𝐩𝐥𝐚𝐧𝐚𝐝𝐚 𝐎𝐚𝐧𝐜𝐞𝐚

Urmărește-ne pe:
– Facebook
– Instagram
– Blogul Palibo
– Pinterest