Originile tortului aniversar si a lumanarilor

O data pe an, cu ocazia zilei de nastere sarbatorim cu un tort aniversar pe care il ornam cu lumanari, ce simbolizeaza varsta pe care tocmai o implinim. In plus, ne spunem in gand si cea mai arzatoare dorinta, pe care n-o divulgam nimanui de teama sa nu se rupa vraja si sa nu se indeplineasca.

Dar, de unde vine aceasta traditie si ce simbolizeaza?

Legenda spune ca in Grecia Antica, muritorii obisnuiau sa ofere ofrande zeitei Lunii, Artemis, conform un ritual prestabilit. Ofranda era reprezentata printr-o paine, denumita “psadista”, preparata din faina, ulei si vin. Ca painea sa devina speciala, muritorii mai puneau in compozitia acesteia miere, iar la final o decorau cu nuci si fructe uscate.

Painea, sau tortul, asa cum il numim astazi, avea forma rotunda si pe ea erau asezate lumanari aprinse. In momentul care ofereau ofranda, muritorii stingeau lumanarilor cu o singura suflare si isi rosteau in gand dorinte. Despre fumul care iesea din lumanari se credea ca ajunge la zeita Artemis ducand cu el si dorintele lor. Ritualurile simbolizau un ciclu lunar complet.

De asemenea, si in Roma Antica se prepara o astfel de paine dulce. Aceasta, insa, nu era parte a vreunui ritual, ci facea parte din celebrarea unei nunti, si mai tarziu, a unei aniversari.

In Germania secolului al XVIII-lea tortul era o obisnuinta la aniversarile copiilor, numite Kinderfest. Pe tortul copilului aniversat se puneau doua lumanari, una simbolizand lumina vietii sale, iar cealalta anii ce vor urma. Pe intreg parcursul zilei aniversare, acele lumanari trebuiau sa arda incontinuu. Daca se intampla ca una sa fi aproape consumata, trebuia inlocuita neaparat pana sa se stinga cu alta noua.
La sfarsitul zilei aniversatul stingea ambele lumanati dintr-o singura suflare. Fumul lumanarilor stinse purta cu el spre Dumnezeu dorinta copilului din acel moment, la fel cum se credea si in antichitate.

In zilele noastre, ritualul practicat in antichitate s-a contopit cu cel din Germania secolului al XVIII-lea, insa am adaugat mai multe lumanari. Cate una pentru fiecare an implinit.

Lasă un răspuns