Găsindu-se și sub denumirea de Scutecele Domnului….julfa este cu adevărat un desert tradițional de Crăciun. Chiar dacă în străinătate julfa nu este un desert tradițional în preajma sărbătorilor de iarnă, în unele zone de pe teritoriul țării noastre, mai ales în cele rurale, julfa se pregătește mai ales în ajunul Crăciunului.
Unii dintre noi ne aducem aminte cu drag cum bunicii, străbunicii și rudele noastre de la țară pregăteau în ajunul Crăciunului atunci când eram copii, julfa, un desert aromat și foarte gustos. De fapt, julfa era în vremurile de demult prăjitura cu care se așteptă preotul și dascălul în ajunul Crăciunului. După ce aceștia gustau din ea, cu julfă erau serviți toți colindătorii care călcau pragul caselor oamenilor de la țară, julfa fiind recompensa pe care o primeau.
Pelincile Domnului, o prăjitură interesantă ca și compoziție
Cu denumirea și de – Scutecele lui Hristos, julfa este o prăjitură care se pregătește în ajunul Crăciunului. Prăjitură este interesantă atât ca și compoziție cât și ca aspect. Astfel, aceasta se gătește cu ajutorul unor turte coapte foarte bine pe plită, fiind învăluite din abundență cu o spumă de cânepă. Această spumă poartă de fapt denumirea de julfă. Trebuie menționat și faptul că nu oricine are răbdarea necesară pentru a pregăti acest desert de Crăciun. Julfa este o prăjitură care necesită foarte multă răbdare și migală, pregătirea ei durând destul de mult timp.
În prima etapa este foarte important să avem la îndemână făină albă, apa și sare, ingrediente cu ajutorul cărora vom putea prepara câteva turte pe plită. Turtele trebuie să fie cât mai subțiri posibile. Pentru ca ele să aibă cel mai bun gust este important să fie lăsate la uscat măcar o zi. Abia după ce trec cele 24 de ore se poate trece la a doua etapă, respectiv la prelucrarea semințelor de cânepă.
Rețetă originală de julfă
Prin rețetă originală de julfă ne referim în primul rând la făcutul turtelor pe plită, precum am spus mai sus și mai apoi la prepararea julfei. Pentru a trece la pasul 2 avem nevoie de semințe de cânepă nedecorticate. Acestea trebuie spălate foarte bine, separate și uscate. Apoi se așază într-o tava de dimensiuni medii, punând în același timp și cuptorul la încălzit la foc mic.
Următorul pas este decorticarea manuală a semințelor de cânepă. Prin această operațiune va rezulta o spumă care se utilizează la prepararea acestui desert tradițional de Crăciun. După ce această spuma este gata, se adaugă mirodenii și zahăr după gust iar turtele făcute pe plită se înmoaie în ea. La sfârșit se lasă la răcit minim 24 de ore, julfa fiind mult mai bună a fi consumată mai târziu decât mai devreme.
Poftă bună!