Fondant pentru ornarea prajiturilor

Reteta originala de fondant pentru ornarea prajiturilor

Daca observati cu atentie atunci cand mergeti la o cofetarie, majoritatea prajiturilor puse la vanzare sunt ornate cu o glazura de fondant. Aceasta glazura nu numai care un gust absolut delicios, ci ii da si sprijin prajiturii, dar si o consistenta aparte. Ce nu multe gospodine stiu insa, este faptul ca aceasta glazura de fondant poate fi preparata si acasa in propria bucatarie. Reteta nu este deloc greu de preparat, iar gustul fiind perfect cu cel al prajiturilor de cofetarie. Glazura fondant pentru prajituri si alte specialitati dulci se prepara in aproximativ o jumatate de ora.

Preparare reteta clasica de glazura de fondant pentru ornarea dulciurilor 

Ingrediente necesare 

300 /400 de grame de zahar pudra

150 de grame de apa

50 de grame de energizant sau glucoza

Apa de trandafir

Sirop de cacao

O cana de cafea proaspat macinata si preparata.

Mod de preparare 

Pentru a prepara glazura de fondant pentru ornarea prajiturilor nu avem nevoie nici de foarte multe ingrediente si nici de mari abilitati in bucatarie. Doar de putin mai multa rabdare decat avem de obicei. In plus, este foarte important ca pe langa un mixer sa dispunem si de un termometru pentru dulciuri. Termometrul ne ajuta foarte tare la masurarea siropului de zahar.

Primul pas in prepararea acestei glazuri este pregatirea unui vas destul de mare ca si dimensiuni in care vom turna apa care trebuie sa fie foarte rece. Aprindem ochiul la aragaz si la foc mic punem o oala cu fund dublu in care turnam apa, zaharul, energizantul sau glucoza. Amestecam in continuu pana ce siropul fierbe foarte bine. Este indicat sa folosim termometrul de prajituri! Cand am ajuns la temperatura maxima de 115 grade luam oala de pe foc si il turnam in oala cu apa rece pe care am pus-o deoparte in pima etapa. Utilizam din nou termometrul, iar cand apa si siropul au ajuns la o temperatura maxima de 75 de grade turnam compozitia in mixer. Cu paletele amestecam foarte bine la viteza medie spre mare pentru o perioada de minim 15 minute.

Luati aminte! Se amesteca cu mixerul si nu cu telul. Dupa ce au trecut si cele 15 minute, oprim mixerul si o sa observam ca a reiesit un fondant in culori reci. Atunci avem nevoie de o racleta de bucatarie – sa fie de plastic si nu de silicon – cu ajutorul careia putem framanta fondantul in bucatele mai mari.

Urmatorul pas pentru a gati cea mai buna glazura de fondant este trecerea acesteia intr-o forma lichida. Operatiunea se face prin intermediul unei bai de aburi in care se adauga atat fondantul cat si apa de trandafir. Tot acum se adauga si siropul de cacao sau cana de cafea proaspat macinata si preparata. Aici depinde de preferintele fiecarei gospodine in parte. Se incalzeste toata compozitia pana se ajunge la o temperatura aproximativa de 40 de grade. Dupa acest proces se ia de pe foc si glazura de fondant este gata.

Lasă un răspuns