Da! Toti iubim ciocolata, si fiecare dintre noi are un anumit tip de ciocolata pe care il prefera si il consuma ori de cate ori pofteste.
Exista persoane carora le place foarte mult ciocolata alba. Lucru este destul de ciudat, gandindu-ne la faptul ca ciocolata alba nu are cacao, ingredientul esential care defineste acest desert irezistibil savurat in momente dulci.
Gandul acesta ne indreapta spre intrebarea: Ciocolata alba este ciocolata?
Preturile cu care ciocolata este vanduta variaza. Iar acestea depind, de cele mai multe ori, de procentul de cacao pe care ciocolata il contine. Ca exemplu, ciocolata care contine 78% cacao va fi intotdeauna mult mai scumpa decat una, din acelasi brand, care are un continut de doar 35% cacao.
Procentul acesta nu este reprezentat doar de continutul si cantitatea de pudra de cacao. Aici intervine si cantitatea de unt de cacao pe care ciocolata in cauza le contine.
Ciocolata alba se realizeaza din unt de cacao (care este alb), lapte si zahar. In cazul retetei de ciocolata alba, ingredientul care lipseste cu desavarsire este pudra de cacao. De aici si ideea ca, din punct de vedere tehnic, ciocolata alba sa nu fie considerata ca fiind ciocolata.
Conform studiilor de specialitate, ciocolata este un desert care are in reteta sa minimum aceste ingrediente: cacao pudra sau lichior, zahar, unt de cacao, lecitina si vanilie. Asadar, untul de cacao este ingredientul specific ciocolatei, dar nu poate fi tratat ca fiind ciocolata. Cu alte cuvinte, ciocolata alba nu este ciocolata.
Totodata, specialistii sustin ca procentul ridicat de cacao continut de o ciocolata nu ii va oferi in mod automat si o calitate mai buna. O ciocolata cu 70% continut de cacao poate oricand sa fie la fel de excelenta sau oribila la gust.