Nasterea Domnului, Craciunul, se apropie cu pasi repezi si fiecare gospodina se gandeste inca de pe acum in legatura cu dulciurile ce vor imbogati masa de Craciun. La noi la romani, platourile cu deserturi sunt destul de diversificate in zilele de sarbatoare, majoritatea femeilor incercand sa se diferentieze de celelalte prin bucatele gatite de ele.
Tocmai acesta este si motivul pentru care in ajunul Craciunului si de Anul Nou la oricine am merge in vizita vom descoperi platouri cu prajituri care de care mai interesante ca si aspect, mai gustoase si frumos ornate in spiritul sarbatorilor de iarna. Eclerele sunt cu siguranta dulciurile care nu lipsesc de pe masa de Craciun. Un desert de care nu ne lipsim nici in celelalte luni ale anului. In plus, acestea sunt unele dintre putinele dulciuri de casa ce pot fi personalizate dupa bunul plac. Ele pot fi ornate cu fondant, ciocolata alba sau neagra, cu crema de nes sau de ciocolata si cu diferite bombonele sau nuca de cocos, astfel incat sa simtim cu adevarat ca suntem in perioada sarbatorilor de iarna atunci cand le savuram.
Cu toate acestea, indiferent de preferintele pe care le avem fiecare dintre noi, reteta clasica de reteta ramane cea mai folosita. La ea mai adauga fiecare dintre noi cate unul sau mai multe ingrediente, astfel incat sa ne putem pune amprenta personala pe ele.
Reteta clasica de eclere
Mai intai de toate mentionam ca reteta este pentru 10 eclere mari si delicioase iar timpul de preparare al lor este de aproximativ o ora si jumatate.
Ingrediente reteta clasica de eclere
Ingrediente necesare pentru cojile de eclere
4 oua proaspete de tara sau ecologice
100 de grame de unt cat mai gras
150 de grame de faina alba
100 de ml de apa plata sau minerala
150 de ml de lapte proaspat, lasat in prealabil la frigider
50 de grame de zahar alb
Un varf de cutit de sare.
Ingrediente necesare pentru crema de eclere
300 de grame de lapte rece de la frigider, lapte de tara
3 oua de la care luam doar galbenusurile
30 de grame de amidon alimentar
2 lingurite de extract de vanilie
100 de grame de ciocolata negra cu cat mai mult continut de cacao
50 de grame de unt cat mai gras posibil
100 de grame de zahar alb tos.
Mod de preparare eclere
In primul rand, se ia o cratita de marime medie care se pune la foc mic si in care adaugam untul, apa, sarea, zaharul si laptele. Amestecam in continuu pana se topeste perfect untul, iar la sfarsit adaugam si faina. In momentul in care aluatul pentru eclere a devenit omogen, dam ochiul de la aragaz la foc mediu si amestecam mai tare, dupa care luam oala de pe foc lasand-o la racit pentru minim 10 minute. Pana se raceste cat de cat aluatul, batem ouale cu mixerul si le incorporam in el, amestecand foarte bine pana cand compozitia nu este nici prea moale dar nici prea tare, permitandu-ne modelarea.
Pasul doi este preincalzirea cuptorului, asezarea in el a unei tavi pe care avem pusa deja hartia de copt, iar cu mana modelam 10 eclere de aproximativ 10 cm lungime, lasand spatiu intre ele pe tava. Le lasam in cuptor aproximativ o ora pana se rumenesc bine, le scoatem si le lasam la racit.
Tocam ciocolata cat mai bine, amestecam laptele cu zaharul si cu amidonul intr-o oala cu fund dublu pe care o punem pe foc si amestecam in continuu in timp ce punem si pastaia de vanilie rupta in doua. Luam de pe foc si intr-o alta oala amestecam galbenusurile cu zaharul si apoi turnand lapte fierbinte, amestecam toate ingredientele inapoi pe foc si le lasam sa se ingroase precum o budinca. Dam la racit oala si la sfarsit amestecam si untul in aceasta compozitie iar cu crema reiesita umplem eclerele. Dupa ce eclerele sunt umplute le ornam cu glazura de fondant si le pastram la rece.
Pofta buna!