Conform parerilor specialistilor in domeniul patiserie – cofetarie, in functie de fiecare anotimp in care ne aflam, in deserturi trebuie introduse macar cateva ingrediente de sezon. Dovleacul face parte din aceasta categorie, el fiind ingredientul principal in sezonul de toamna.
Cu ajutorul acestuia se pot prepara multe deserturi dulci, dar si sarate, in functie de gusturile si preferintele fiecaruia dintre noi. Si chiar la noi dovleacul nu este inca apreciat la justa lui valoare, in alte tari din strainatate acesta ocupa un loc fruntas in topul ingredientelor principale cu ajutorul carora se prepara produse de patiserie – cofetarie. In plus, specialistii din domeniu spun ca in sezonul de toamna dovleacul este ingredientul must – have pentru preparatele dulci.
Beneficiile aduse organismului de catre dovleac
Si chiar daca initial dovleacul ne duce cu gandul la perioada cand se serbeaza Haloween-ul, aflati ca acest ingredient minune aduce foarte multe beneficii pentru sanatatea organismului uman. In compozitia lui se gaseste ca si la morcov – beta – caroten, un colorant 100 % natural care in corpul nostru se transforma in Vitamina A, o vitamina fara de care organismul nostru nu ar putea functiona in parametrii sai normali. Beta – carotenul este vitamina principala care ne ajuta sa vedem cat mai bine. In plus, acesta este si un antioxidant natural si tocmai de aceea este utilizat de catre cosmeticieni pentru prepararea diferitelor masti de infrumusetare.
Este recomandat sa consumam dovleac chiar inainte de a merge la plaja, acesta fiind capabil sa ne protejeze de razele ultraviolete puternice. Dovleacul mai are in componenta sa si fibre, vitamina C si mult potasiu, toate la un loc ajutand la functionarea corecta a sanatatii cardiovasculare.
Ce deserturi dulci si sarate putem prepara cu ajutorul ingredientului vedeta – dovleac
Deserturi dulci si sarate cu dovleac sunt multe, toate facandu-se in functie de gusturile si preferintele fiecaruia dintre noi in materie de dulciuri. Din el putem prepara cunoscutele placinte cu dovleac, atat de apreciate in Statele Unite ale Americii si mai putin traditionale la noi in tara. Datorita faptului ca din dovleac pot fi utilizate si semintele si nu numai pulpa, multi patiseri incorporeaza semintele de dovleac in deserturile lor dulci si sarate.
In unele regiuni din lume gospodinele prepara in casa batoane de dovleac absolut delicioase, batoane care au in compozitia lor multe vitamine si care sunt in special consumate de catre sportivii de performanta. In categoria deserturi dulci si sarate ce au in compozitia lor super – ingredientul minune din sezonul de toamna, mentionam – cheescake-urile, briose cu dovleac, torturi, binecunscutele placinte cu dovleac si nu in ultimul rand fursecurile, biscuitii si multe foietaje de patiserie care se prepara cu unt, dovleacul alaturi de unt facand minuni pentru papilele gustative.