La fel cum toate se schimba pe zi ce trece si tendintele in deserturi s-au schimbat radical de la an la an. Daca pana nu demult deserturile cat mai dulci erau preferate de catre pofticiosi, aflati ca astazi sunt in voga deserturile sarate.
Multi poate nu ar considera ca deserturile sarate fac chiar parte din categoria de dulciuri, lucru total neadevarat, deserturile sarate fiind chiar recomandate de catre medicii care isi desfasoara activitatea zilnica profesionala in acest domeniu in tara si peste hotare, persoanelor care urmeaza un regim alimentar de slabire sau celor care iubesc dulciurile dar care vor sa isi pastreze greutatea corporala constanta.
Da, cum ati ghicit deja, deserturile sarate nu contin zahar deloc insa sunt delicatese care fac parte din categoria deserturilor si care sunt la fel de gustoase si aspectuoase la fel cum sunt si deserturile care au in compozitia lor mult zahar alb sau brun. Astfel, deserturile sarate sunt foarte aromate si atrag atentia papilelor gustative. Acestea pot fi pregatite si in bucataria proprie insa cel mai bine ar fi sa fie degustate pentru prima data in restaurantele de talie mondiala, aici fiind locul unde ele sunt cele mai raspandite.
Condimentele, sarea de mare si ierburile aromate sunt vedete in deserturile sarate
Indiferent daca vorbim despre chili, turmeric, scortisoara sau alte condimente iuti si aromate, cu siguranta ca ele fac legatura dintre un desert dulce si unul sarat. Ele pot fi folosite la tot felul de creme spumoase, la blaturi de tort, de prajituri, in produse de patiserie si uneori chiar si la inghetata. De altfel, la fel cum zaharul este ingredientul principal la deserturile dulci, fie el brun sau alb si sarea poate inlocui acest ingredient, conditia fiind ca aceasta sa fie sub forma de granule mari.
Fisticul, alunele, migdalele, caramelul si ciocolata neagra sunt doar cateva dintre ingredientele care se asorteaza perfect in combinatie cu granulele mari de sare. In plus, marii cofetari si patiseri din lume utilizeaza granulele mari de sare ca si ornament sau glazura la decorurile produselor preparate de catre ei. Nu putem uita nici de ierburile aromate, un must – have mai ales la deserturile sarate din gama patiseriilor. Cele mai bune exemple in categoria ierburilor aromatice perfecte pentru deserturile sarate sunt busuiocul si menta. Ambele ierburi aromatice se potrivesc de minune la gust cu ciocolata dar si cu fructele rosii precum capsunile, zmeura sau chiar rodiile.
Deserturile sarate in tendinte si in Romania
Despre romani se stie ca sunt mai conservatori din fire. Cu toate acestea, in unele zone ale tarii sunt consumate din ce in ce mai mult deserturile sarate in detrimentul celor dulci. Acest lucru se intampla mai ales datorita faptului ca din ce in ce mai multi romani au inceput sa acorde un aspect major asupra greutatii lor dar si asupra consumului excesiv de zahar in organismul lor.
Astfel, in toate cofetariile si patiseriile din Romania puteti achizitiona atat deserturi sarate cat si dulci, in functie de gusturile si preferintele fiecaruia dintre pofticiosi.