Descriere
Sub numele de Sfințișor, Măcinic, Bradoș sau Mucenic Moldovenesc, în funcție de zonă, acesta este deliciul mult așteptat în preajma Sărbătorii celor 40 de Mucenici din Sevastia. Aceasta are loc în ziua de 9 Martie a fiecărui an.
Plămădiți cu grijă din aluat aromat și pufos de cozonac, voinicii sfințișori sunt însiropați atât cât trebuie și îmbrăcați gros în miere naturală și nucă măcinată.
Dacă pofta e mare, iar timpul nu este de partea ta, îi poți comanda rapid din magazinul nostru online. Ne poți trece și pragul în una dintre cofetăriile noastre. Aici îi poți savura în tihnă alături de persoanele dragi inimii.
De ce pregătim Sfințișori de 9 Martie?
În data de 9 Martie, Biserica Ortodoxă îi sărbătorește pe cei 40 de Mucenici din Sevastia. Aceștia au fost soldați creștini, parte a Legiunii a XII-a Fulminată din Armenia, condamnați la moarte prin înghețarea în lacul Sevastia din cauza faptului că au refuzat să se închine idolilor. De aici și tradiția, în special în zona Bărăganului, de a scufunda și fierbe aluatul de mucenic în sirop, asemenea pastelor făinoase. Fie ei copți în cuptor sau fierți, aceștia se dau de pomană de sufletul celor dragi ce nu se mai află printre noi.
Conform credinței populare, în această zi se deschid mormintele și Porțile Raiului. Forma de opt a mucenicilor reprezintă cifra infinitului și a echilibrului cosmic.
Rețetă ușoară pentru acasă
Iată cum prepară gospodinele din Moldova deliciosul sfințișor:
Ingrediente
Pentru aluat: 1 kg faină, 20 g drojdie, litru de apă (puteţi amesteca apa cu lapte) şi un praf de sare.
Pentru glazură: 2 ouă, 1 cană zahăr alb sau cană miere, 1 cană de apă şi 250g nuci măcinate.
Modul de preparare acasă îl poți urmări chiar aici.
Spor la gătit! Iar dacă te gândești să ne faci o vizită, noi te așteptăm cu mare drag în toate cofetăriile Palibo. Te așteaptă aici gustul pe care îl căutai!
Recenzii
Nu există recenzii până acum.