Cum a ajuns inghetata de la curtile regale pe mesele tuturor

Inghetata este cel mai cunoscut desert in intreaga lume. Despre ea se vorbeste chiar si in Biblie: regele Solomon prefera bauturile reci in timpul recoltei.

Chinezii preparau si ei in Antichitate un desert rece compus din lapte si orez. Istoricii mentioneaza ca prin anul 200 i.Hr. chinezii foloseau zapada si salpetru pentru a mentine temperatura sub 0 grade Celsius. In timpul verii, nobilii persani serveau o delicatesa rece din apa de trandafiri, un aluat taiat fasii subtiri, sofran si fructe.

Istoricii afirma ca evolutia celebrului desert s-a produs prin secolul al XVI-lea, cand englezii serveau la mesele regale crema de gheata.

Prima reteta de inghetata a aparut in 1674, intr-o carte publicata de francezul Nicolas Lemery. Mai tarziu, in anul 1885, Agnes B. Marshall a facut celebra inghetata printr-o carte dedicata acesteia: The Book of Ices.

Inghetata a devenit populara in scurt timp in intreaga lume. In anul 1777 aceasta era deja in America, adusa de emigranti. Din acea perioada dateaza si prima reclama la inghetata intr-un ziar. Pe data de 22 mai 1777, cofetarul Philip Lenzi anunta in New York Gazette ca in pravalia lui este inghetata disponibila in fiecare zi.

In timpul celui de-al doilea razboi mondial inghetata era oferita soldatilor aflati pe campurile de lupta ca suport moral.

Ce deserturi au derivat din inghetata?

Booza: o inghetata lipicioasa, cu o consistenta elastica, specifica lumii arabe.

Dondurma: inghetata specifica Turciei preparata din faina salep si extract de mastic.

Crema de oua inghetata/semifreddo are la baza 10% grasime din lapte si 1,4% galbenus de ou.

Iaurtul inghetat este cel mai dietetic sortiment: laptele este inlocui de iaurt.

Popsicle: un piure de fructe inghetat ori apa inghetata si indulcita.

Serbet: desert foarte dulce, cu un continut scazut de lapte.

Sorbet: un piure de fructe inghetat, fara adaos de ingrediente pe baza de lapte.

Parfe-ul este un sortiment de inghetata creat pentru prima data la sfarsitul anului 1890, si avea in compozitie sirop de zahar, cafea, oua si smantana. In zilele noastre reteta are mai multe derivari, fructele inlocuind de cele mai multe ori ingredientul care ofera culoare si aroma.

Industria inghetatei inregistreaza anual vanzari uriase si a dezvoltat pe langa si alte domenii: producatori de masini de inghetata profesionale ori pentru uz casnic, ambalaje, recipiente, spatii de depozitare frigorifice.

Lasă un răspuns