Despre cei care iubesc strugurii si consuma cate un pahar de vin inainte de cina se spune ca sunt cei mai sanatosi oameni din lume. De altfel, conform medicilor care isi desfasoara activitatea zilnica profesionala in Romania, dar si a celor din strainatate se recomanda oricarei persoane sa consume inainte de cina sau de pranz cate un pahar de vin, alegerea naturala pentru mentinerea in parametrii normali ai tensiunii arteriale, dar si pentru intretinerea sistemului cardiovascular.
De-a lungul timpului vinul alb, cel roz, negru si cel rosu, in functie de aroma si de vechime au fost alaturate deserturilor, multi specialisti din domeniu spunand ca deserturile dulci dar si cele sarate sunt mult mai gustoase alaturi de un pahar de vin bun. Cu toate acestea este indicat sa va interesati inainte de a consuma vinul dumneavoastra preferat alaturi de un anume desert deoarece nu orice tip de vin se potriveste tuturor deserturilor. De aici si expresia de – Vinul potrivit cu desertul potrivit. De altfel trebuie sa stiti ca inca din perioada antica vinul se consuma alaturi de desertul favorit insa la fel – nu orice fel de vin si nu orice fel de desert.
Cum stim care este vinul potrivit pentru desertul pe care il consumam?!
Daca nu stiti exista o regula principala si stricta atunci cand vorbim despre vin pentru desert si anume aceea ca vinul trebuie obligatoriu sa fie dulceag. Scopul unui vin pentru desert este acela de a-i aduce desertului consumat o aroma unica. Tocmai acesta este si motivul principal pentru care deseori se asociaza vinurile licoroase cu deserturile, insa acest lucru nu este o regula principala.
Deserturile care au in compozitia lor ciocolata amaruie sau dulce, neagra sau alba se potrivesc foarte bine cu un vin foarte aromat si dulce. Cel mai bine la ciocolata amaruie se potriveste un vin foarte, foarte dulce si la cea dulce un vin mai putin dulce. In plus, trebuie sa stiti ca vinul foarte dulce va ajuta sa evidentiati mai bine in gura aroma caramelului si a vaniliei.
Vinul cu aciditate marita este potrivit perfect cu tartele de fructe sau cu orice alt desert care are in compozitia lui fructe.
Vinul demi – dulce este de asemenea potrivit ideal cu placintele. Nu putem uita nici de prajiturile si torturile care au in compozitia lor foarte multa crema. Astfel, aceste deserturi dulci merg foarte bine in combinatie cu un vin nu foarte dulce care va mai poate taia din senzatia de crema grasa din gura.
In concluzie, nu orice tip de vin se potriveste deserturilor dumneavoastra preferate si tocmai de aceea este bine sa va documentati inainte de a consuma un pahar de vin alaturi de un desert.