Caramelul este considerat de catre cofetarii si patiserii renumiti pe plan mondial datorita creatiilor lor formidabile, un ingredient principal pentru prajituri de casa, de cofetarie, pentru produse de patiserie si mai ales pentru torturi. Acest lucru este valabil nu doar datorita gustului sau delicios ci si a proprietatii de intarire a deserturilor pe care caramelul o aduce de cu sine delicateselor dulci.
De altfel, conform unor studii realizate in strainatate de catre cei care isi desfasoara activitatea zilnica profesionala in acest domeniu se pare ca acest caramel poate aduce dependenta consumatorilor, indiferent daca el este sarat sau dulce.
Scurta istorie a caramelului
Conform istoriei prajiturilor relatate in cartile vechi de bucate, caramelul a fost inventat pe teritoriul Frantei de catre un renumit ciocolatier pe numele sau – Henry Le Roux. De la acel moment nu a fost nevoie decat un singur pas pentru ca toti ciocolatierii mari din lume sa reinventeze reteta caramelului. Astfel, unii cofetari si patiseri cunoscuti pe plan mondial datorita creatiilor lor savuroase din punctul de vedere al gustului si mai ales aspectuoase din punctul de vedere al designe-ului, au reinventat reteta caramelului, unii preferand-ul pe cel sarat si altii pe cel dulce.
Totusi, indiferent de gustul caramelului, cu siguranta ca acesta creeaza dependenta in randurile impatimitilor de dulciuri. Realizat din doar trei ingrediente, caramelul este unul dintre retetele de dulciuri cele mai usor de preparat. In plus, in zilele noastre caramelul nu se utilizeaza doar pentru produsele de cofetarie – patiserie ci si la ornarea bauturilor calde. Astfel, caramelul poate fi gustat si in cafenele si nu numai in cofetarii, patiserii sau alimentari.
Caramelul in zilele noastre, un dulce la fel de apreciat ca in trecut
Astazi caramelul este la fel de apreciat cum era si in trecut. In unele tari din lumea intreaga caramelul este apreciat sub forma sarata, acest lucru este valabil mai ales pe teritoriul Marii Britanii iar in alte tari se consuma caramelul sub forma dulce. Peste tot caramelul este o glazura si o crema speciala pentru produsele de cofetarie – patiserie, iar in altele este utilizat pentru bauturile calde precum cappuccino, ciocolata calda, frappe sau cafeaua.
In concluzie, astazi, caramelul este reteta de succes pentru umpluturile prajiturilor, a torturilor sau ca si glazura, un produs care poate creea dependenta. De altfel, caramelul se gaseste tot mai des in retetele reinventate de inghetata atat din Romania si mai ales de peste hotare. De asemenea, exista cofetari si patiseri iscusiti care relateaza ca nu si-ar putea imagina creatiile lor fara un strop de caramel in glazura sau in umplutura lor. Caramelul poate fi preparat foarte simplu si in casa, nefiind nevoie sa ai cunostinte majore in cofetarie pentru a-l pregati. Astfel, acesta este accesibil tuturor.