Blat de tort perfect? Cofetarii noștri îi dezvăluie secretul!

Fiecare tort delicios începe de la un blat perfect. Acesta este baza unui tort reușit. Chiar dacă pare banal de realizat, de multe ori blatul poate da bătăi de cap, pentru că și cele mai ușoare rețete te pot dezamăgi.

Se întâmplă să ți se lase, să nu crească, să aibă o textură bizară, să fie prea dens și să nu reușești să îl tai în forma în care îți dorești, ori chiar să se sfărâme.

La ce trucuri să apelezi pentru a obține un blat de tort perfect?

 

Cofetarii noștri îți dezvăluie câteva ponturi de care să ții cont data viitoare când îți dorești să obții un blat perfect pentru un tort de neuitat.

1. Pregătește ingredientele pentru blat, în special cele ținute în frigider, cu 60-90 de minute înainte de a le folosi.
2. Asigură-te ca ouăle pe care urmează să le adaugi în rețetă să fie proaspete.
Cum verifici prospețimea acestora? Simplu! Pune ouăle într-un bol cu apă și observă dacă se scufundă sau nu. În cazul în care acestea se așează pe fundul bolului, adică se scufundă, înseamnă că sunt proaspete. În caz contrar, adică plutesc, nu este indicat să le folosești, întrucât prospețimea lor este îndoielnică.
3. Pentru ca ouăle să atingă temperatura camerei mai repede, le poți scufunda în apă călduță timp de 30 de minute.
4. Untul îl poți aduce la temperatura camerei dacă îl tai în cubulete și îl așezi într-o farfurie. În 15 minute acesta va fi la temperatura ideală pentru a fi folosit în rețetă.
5. Următorul pas spre blatul perfect este amestecarea ingredientelor uscate, în primă fază, după care adăugate peste ingredientele lichide.
6. Nu amesteca foarte mult ingredientele uscate cu cele lichide. Încorporează-le încet.
7. Bolul în care bați albușurile trebuie să fie curat și degresat. În caz contrar, nu vei obține o spumă perfectă!
8. Niciodată nu se adaugă gălbenușurile amestecate cu zahăr peste spuma de albușuri! Întotdeauna procesul este invers! Compoziția mai aerata necesită o încorporare atentă și lentă în compoziția mai fermă.

Respectă întotdeauna cantitățile indicate în rețetă!

9. Dacă rețeta cere mai multe arome în blat, adaug-o pe cea de vanilie prima dată. Aroma de vanilie are rol de a intensifica celelalte arome adăugate după.
10. Mare atenție la cantitatea de zahăr! Adaugă întotdeauna cantitatea recomandată în rețetă. O cantitate mai mare de zahăr va oferi blatului o crustă închisă la culoare, iar o cantitate mai mică de zahăr va face blatul de o textură mai densă, de aceea trebuie să respecți rețeta pentru un tort excelent.
11. De asemenea, atenție și la cantitatea de făină! Respectă întocmai cantitatea indicată în rețetă. Prea puțină făina duce la lăsarea blatului după coacere.
12. Făina pe care urmează să o utilizezi în pregătirea blatului ar trebui cernută de 2-3 ori înainte pentru a evita lăsarea acestuia.
13. Apelează la folosirea unui cuțit în nivelarea blatului în forma de copt.
14. Dacă vrei să obții straturi egale este indicat să coci blaturile separat.
15. În cazul în care optezi pentru a tăia un singur blat, asigură-te ca acesta este complet răcit.
16. Pentru a ușura procesul de tăiere, învelește blatul răcit în folie alimentară și pune-l în congelator pentru aproximativ 30 de minute.
17. După introducerea blatului în cuptor este recomandat ca timp de 20 de minute să nu se deschidă ușa cuptorului.
18. Pentru o coacere uniformă a blatului este indicat să fie poziționat pe suportul din mijloc al cuptorului.
19. Un alt sfat oferit de cofetarii noștri este acela de a nu scoate blatul din formă cel puțin 20 de minute.

Lasă un răspuns