Bezelele, prajituri delicate

Atunci cand vorbim despre bezele ne amintim cu drag de perioada cand eram cu totii mici. Bezelele erau pregatite cu drag de catre bunicile, strabunicile si mamele noastre in perioada sarbatorilor de iarna sau a celor Pascale insa in acea perioada ele se gaseau de cumparat in toate magazinele cu specific de cofetarie – patiserie.

In zilele noastre, atat in Romania cat si pe teritoriul altor tari din lumea intreaga, bezelele sunt considerate unele dintre cele mai bune dulciuri pe plan mondial. Povestea lor fascinanta este pe cat de lunga pe atat de interesanta, bezelele fiind pe cat de gustoase, pe atat de aspectuoase. Si daca in trecut la noi in tara bezelele erau foarte apreciate, se pare ca si astazi au inceput din ce in ce mai mult sa isi castige popularitatea printre consumatorii de dulciuri din toate colturile lumii.

Istoria fascinanta a bezelelor

Istoria spune ca aceste mici dulciuri nuantate in toate culorile, in diferite marimi insa sub aceiasi forma specifica, au fost apreciate de catre gurmanzii de deserturi dintotdeauna. Nici in ziua de astazi nu se stie cu exactitate care este originea bezelelor. Cu toate acestea se presupune ca ele ar fi aparut pentru prima data in Franta, denumirea lor de – merengue venind chiar de aici.

Unii spun ca delicatesele ar fi aparut pentru prima data in Germania, altii in Elvetia si multi in Franta. Singurul lucru care se stie cu exactitate despre bezele este acela ca ele ne incanta papilele gustative inca de pe la inceputul secolului al 16 –lea, de aunci si pana astazi ele pastrandu-si forma, gustul si marimile.

Secretul celor mai de succes bezelele

Principalul secret al acestor delicatese dulci este zaharul alb. Fara zahar in compozitia lor nici macar nu am putea vorbi despre bezele. Ele sunt realizate din oua proaspete, de preferabil oua de tara. Mai exact, albusurile de la ouale proaspete se bat foarte, foarte bine impreuna cu zaharul alb pana cand reiese compozitia unei bezele. Unul dintre cele mai importante secrete la prepararea bezelelor este acela ca toate cantitatile ingredientelor introduse in crema pentru a fi preparate sub forma de bezea sunt constante.

Este foarte important ca albusurile sa se bata foarte, foarte bine in ele regasindu-se o proteina care ajuta crema sa faca o spuma cat mai densa. In plus, zaharul stabilizeaza bezeaua. Astfel, cu cat se bat mai bine albusurile de la ouale de tara proaspete impreuna cu zaharul alb, cu atat ele vor deveni mai pufoase.

Lasă un răspuns