Cu numele si de – moelleux au chocolat, acest desert este cu adevarat o minune dulce din toate punctele de vedere. Ca si aspect, prajitura lava cake este foarte impresionanta. Aceasta este preparata si apreciata in lumea intreaga datorita aspectului combinat dintre o prajitura normala si ciocolata lichida care se revarsa din abundenta peste prajitura. Aceasta revarsare se aseamana unei lave care iese din vulcan, de aici si denumirea de – Lava Cake.
Multa lume nu stie insa ca prepararea acestui desert traditional este ca un examen pentru cofetarii din toate colturile lumii, mai ales datorita numeroaselor metode prin care se poate prepara.
Istoria dubla si interesanta a originii desertului – lava cake
Spre deosebire de originile altor deserturi populare in lumea intreaga, cea mai interesanta poveste o are prajitura lava cake deoarece exista doua legende de aparitie a acestui desert datorita faptului ca se poate prepara in doua moduri de baza si in mai multe neoficiale. Prima atestare documentara a prajiturii lava cake dateaza din secolul al 20 – lea, mai exact din preajma anului 1981. Deci istoria acestui desert nu este atat de lunga pe cat este de interesanta. Michel Bras, un renumit cofetar de origine franceza este cel care a descoperit aceasta delicatesa.
Totul se intampla in timpul anotimpului rece cand acesta impreuna cu prietenii lui erau in vacanta la ski si Michel Bras s-a gandit sa inventeze cat mai repede un desert fierbinte pentru a se incalzi cu totii dar in acelasi timp sa fie si delicios. Neavand multe ingrediente la dispozitie, cheful francez a luat o bila de ganache din congelator pe care a introdus-o intr-un aluat si l-a bagat in cuptor la temperatura foarte mare. Legenda spune ca de fapt aceasta este reteta originala de lava cake.
A doua legenda privind originea prajiturii lava cake
A doua legenda spune ca de fapt un chef de origine germana a descoperit din greseala reteta acestui desert minunat. Povestea spune ca Jean Georges a fost nevoit sa gateasca urgent pentru un eveniment ce implica adunarea multor invitati si in lipsa de timp a inventat aceasta reteta. A fost nevoit sa grabeasca timpul de coacere al prajiturii cu ciocolata pe care o pregatea insa la sfarsit ciocolata din interior a ramas in stare lichida si a fost foarte apreciata de catre invitati.
In prezent prajitura lava cake se gateste in mai multe moduri, toate la fel de spectaculoase ca aspect si savuroase ca gust.